Πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Λονδίνο: Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων την ημέρα συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος κατά 50%, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
Λονδίνο: Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων την ημέρα συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος κατά 50%, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα φασόλια, τα καρότα, το καλαμπόκι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή έχουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες 2.200 ατόμων (532 καρκινοπαθείς και 1.700 ελεύθεροι νόσου) και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πέντε μερίδων ημερησίως (ή εννέα φρούτων ή λαχανικών) από τα προαναφερόμενα φρούτα και λαχανικά μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο.
Τα ωμά λαχανικά διαπιστώθηκε ότι παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τα μαγειρεμένα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από τροφές που συχνά καταναλώνονται μαζί με τα λαχανικά.
Όπως εξηγεί η Δρ Ελίζαμπεθ Χολλι, «ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι εξίσου συχνός με τον καρκίνο του μαστού ή των πνευμόνων, και η διάγνωση και θεραπεία του είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η διαπίστωση ότι απλές καθημερινές συνήθειες μπορεί να προστατεύουν τον άνθρωπο από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι ένας απλός και πρακτικός τρόπος μείωσης της συχνότητάς του».
health.in.gr
- ΥΠΕΞ για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής: Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα
- «Μύθος» ο Γιαμάλ στα 19 του: Το ασύλληπτο επίτευγμα του σούπερ σταρ της Ισπανίας (pics)
- Ο Τόλκιν, ο Άντι Σέρκις και η διαμάχη για το λευκό κάστινγκ του νέου «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
- Θεσσαλονίκη: Κλείνει απόψε τμήμα της Περιφερειακής Οδού λόγω εργασιών για το flyover
- Ινδία: Βίαιη αστυνομική επέμβαση σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Μόντι στο Νέο Δελχί
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 16χρονη με πλαστή ταυτότητα σε μπαρ
- «Έσπασε» ο Σκαλόνι μετά τον χαμένο τελικό: «Πονάει η ψυχή μου…» (vid)
- Θεσσαλονίκη: Σε 30χρονο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε μετά τη φωτιά σε Ι.Χ. στο Ωραιόκαστρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442