Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από καρκίνο του λάρυγγα ή του κατώτερου τμήματος του φάρυγγα που συνεχίζουν να καπνίζουν ή να πίνουν αλκοόλ είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν, ενώ η πλούσια διατροφή σε λαχανικά και βιταμίνη C βελτιώνει το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Ερευνητική ομάδα του Διεθνούς Πρακτορείου Έρευνας για τον Καρκίνο με έδρα τη Λυών διενήργησε μελέτη για να αναλύσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του λάρυγγα και του υποφάρυγγα.

Ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση 931 ασθενείς που είχαν εγγραφεί σε προηγούμενη μελέτη για τον καρκίνο η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αναλύθηκε ο ρόλος του τσιγάρου, του αλκοόλ, της διατροφής στο αποτέλεσμα της νόσου στους συγκεκριμένους ασθενείς για 21 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρέαζε αρνητικά την επιβίωση του ασθενή, ειδικά σ’ εκείνους με όγκους στον λάρυγγα.

«Γνωρίζαμε ότι το κάπνισμα είναι αίτιο καρκίνου του λάρυγγα και του υποφάρυγγα, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι επηρεάζει και την επιβίωση. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης αρνητική επίδραση στην επιβίωση αλλά σε μικρότερη έκταση από τον καπνό», σημειώνει ο Δρ Ρατζες Ντικσιτ που ηγήθηκε των ερευνών.

Το σημαντικότερο είναι πάντως ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν προστατευτική επίδραση. Η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών.

Επίσης η διατροφή πλούσια σε λαχανικά έχουν προστατευτικά οφέλη αλλά όχι τα μεμονωμένα συστατικά που εμπεριέχουν τα λαχανικά. Μόνο η βιταμίνη C έχει από μόνη της προστατευτικό όφελος.

Το μήνυμα λοιπόν που αναδεικνύεται είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητη μετά τη διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα και του υποφάρυγγα και φυσικά η τροποποίηση της διατροφής.

health.in.gr