43

Υπάρχει ένας άλλος δρόμος για την οικονομία και τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πολιτική της αντί να ενώνει χωρίζει τους πολίτες και αδικεί τους εργαζόμενους, αφού με την οικονομική πολιτική «προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο μέσο και φτωχότερο πολίτη, ενώ χαρίζει στα μεγάλα συμφέροντα».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους συνεταιριστές είναι ο μόνος δρόμος για μια άλλη αναπτυξιακή πορεία και υπογράμμισε ότι η τάση για μείωση των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων, με πρότυπο χώρες χαμηλών επιπέδων κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι αδιέξοδο, προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ενάντια σε κάθε απόπειρα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως, σύμφωνα με τις θέσεις των συνδικάτων, επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που ήδη συζητείται στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος προέβλεψε καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 14ης Δεκεμβρίου και ένα μεγάλο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από τα γραφεία της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Αρεως.

Η περίοδος ανοχής τελείωσε, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι σε όλες τις περιοδείες των συνδικαλιστών ζητούν από τα συνδικάτα μηδενική ανοχή στην κυβερνητική πολιτική αφού δεν υπάρχει πλέον αλλη αντοχή από τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, αφού χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό τον διάλογο των συνδικάτων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μπορεί, όπως είπε, να είναι η μελλοντική κυβέρνηση, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για αναποτελεσματική πολιτική και δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός οδηγεί σε μια ατελείωτη λιτότητα.

Τα συνδικάτα, συμπλήρωσε ο κ. Παπασπύρος, απαιτούν από τα κόμματα ριζοσπαστική πολιτική και δέσμευση στις πολιτικές θέσεις ώστε οι πολιτικές εξελίξεις να επιταχυνθούν και να ενισχυθεί ο αγώνας των εργαζομένων.

Νωρίτερα σήμερα π κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο του Πειραιά, όπου μίλησε για προβλήματα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν προωθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. «Υπάρχει σύγκρουση εσωτερική στη Νέα Δημοκρατία, εξυπηρετούνται τα εσωτερικά συμφέροντα, αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος των πολιτών», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αντίδραση Πουπάκη

Ο γενικός γραμματέα της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Κ.Πουπάκης, έκανε λόγο για «ορισμένους» που λαϊκίζουν «στις πλάτες των εργαζομένων» και υποστηρίζουν «δήθεν ότι αντιμάχονται [το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ] όταν είναι αυτοί οι ίδιοι που:

Με το νόμο 2414/1996 και 2579/1998, όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, είχαν νομοθετήσει ρυθμίσεις που κινούνται πάνω στην ίδια ακριβώς λογική με αυτή που προωθεί το σχέδιο νόμου της σημερινής κυβέρνησης.

Είχαν προτείνει προεκλογικά, στις τελευταίες εκλογές, την καθιέρωση της 4ετούς ανασφάλιστης εργασίας για τους νέους. Είχαν ταχθεί εδώ στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, πρόσφατα, υπέρ της περαιτέρω προώθησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης».

Απάντηση Ρουσόπουλου

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Ο κύριος Παπανδρέου μόνο και μόνο για να καλύψει τη μηδενιστική του άρνηση να συναινέσει στις αναγκαίες τομές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και αξιώνουν οι πολίτες, ψάχνει "άλλους δρόμους".

»Ας πει λοιπόν συγκεκριμένα σε όλους τους Έλληνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να καταφεύγει, ως συνήθως, σε ρητορικά σχήματα και κενά περιεχομένου: Ποιοι είναι αυτοί οι "άλλοι δρόμοι"; Από πού ξεκινούν και πού καταλήγουν; Αν μπορεί, ας το κάνει. Αν δεν το κάνει θα επιβεβαιώσει ότι όλα όσα διακηρύσσει δεν είναι παρά προφάσεις εν αμαρτίαις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ