
Αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ εντός του 2006 «βλέπει» ο Ιταλός ΥΠΕΞ
Ανοιχτό άφησε ο Ιταλός ΥΠΕΞ το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ εντός του επόμενου έτους. Ο Τζιανφράνκο Φίνι εξέφρασε την άποψη ότι «τα χειρότερα είναι πλέον πίσω μας», δεδομένου ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει βελτιωθεί.
30
Ανοιχτό άφησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ εντός του επόμενου έτους. Ο Τζιανφράνκο Φίνι εξέφρασε την άποψη ότι «τα χειρότερα είναι πλέον πίσω μας», δεδομένου ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει βελτιωθεί.
Ένα μόλις 24ωρο μετά τη δήλωση του Τζορτζ Ο. Μπους ότι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ θα ήταν «οδός προς την καταστροφή», ο Φίνι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι το πολιτικό κλίμα στο Ιράκ έχει σημαντικά βελτιωθεί.
Σε ερώτηση εάν η Ιταλία αναμένεται να αποσύρει τους 2.900 στρατιώτες της εντός του 2006 απάντησε: «Τα χειρότερα είναι πια πίσω μας. Μια σοβαρή πολιτική διαδικασία συντελείται τώρα εκεί. Εάν αυτή η διαδικασία συνοδευθεί από την αυξημένη ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας, τότε το 2006 θα είναι η χρονιά κατά την οποία το Ιράκ θα επιστραφεί στους Ιρακινούς.»
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την αποχώρηση θα πρέπει να να ληφθεί από κοινού με τους Ιρακινούς και τις άλλες χώρες που έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις εκεί.
To θέμα της αποχώρησης ή μη των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του 2006.
Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θεωρείται στενός σύμμαχος του Λευκού Οίκου, ενώ ο ηγέτης αντιπολίτευσης και τέως πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος τάχθηκε κατά της επίθεσης στο Ιράκ, έχει αποφύγει να προσδιορίσει επακριβώς ποια θα είναι η στρατηγική του αναφορικά με την αποχώρηση των ιταλικών δυνάμεων.
Τα ιταλικά κόμματα της Αριστεράς ζητούν την άμεση αποχώρηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 2ος Πανελλαδικός και Παγκύπριος Διαγωνισμός Σχολικών Εφημερίδων και Δημοσιογραφίας
- Τα πιο γλυκά «κεράσια» όλων των εποχών
- Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες από πυροβολισμούς στη Νίκαια της Γαλλίας
- Λευκάδα: Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο θαλάσσιο – Βίντεο ντοκουμέντο
- «Έι, έι, έι!»: Τα πήρε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Ναϊρόμπι – Επέπληξε το κοινό
- Γεωλόγοι ενεργοποίησαν ρήγμα και προκάλεσαν εσκεμμένα χιλιάδες σεισμούς



