Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν n-3 λιπαρά οξέα ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ξηροφθαλμίας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Εφόσον η φλεγμονή είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην ξηροφθαλμία και υπάρχουν αποδείξεις ότι τα n-3 λιπαρά οξέα παρέχουν προστασία έναντι της φλεγμονής, ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης με επικεφαλής την Δρ Debra A. Schaumberg ανέλυσε τη σχέση μεταξύ διατροφικής πρόσληψης n-3 λιπαρών οξέων και n-6 λιπαρών οξέων και ξηροφθαλμίας μεταξύ υγιών ατόμων που είχαν λάβει μέρος στην μελέτη Women’s Health Study.

Εκ των 32.470 γυναικών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 4,7% ανέφερε ξηροφθαλμία. Οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη n-3 λιπαρών οξέων είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο ξηροφθαλμίας συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν τη μικρότερη πρόσληψη.

Η κατανάλωση περισσότερου τόνου επίσης διαπιστώθηκε ότι είχε προστατευτική επίδραση έναντι της ξηροφθαλμίας, με τις γυναίκες που κατανάλωναν πέντε έως έξι μερίδες τόνο την εβδομάδα να έχουν 68% μικρότερο κίνδυνο συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν μια μερίδα τόνο ή λιγότερο εβδομαδιαίως. Κανένα άλλο είδος ψαριού ή θαλασσινών δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη αναλογία n-6 λιπαρών οξέων-ω-3 λιπαρών οξέων είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο ξηροφθαλμίας.

health.in.gr