Κάπνισμα και φαγητό κόβουν χρόνια από τη ζωή των Ελλήνων
Στη 18η θέση όσον αφορά το προσδόκιμο όριο επιβίωσης βρίσκεται η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι κατέχει την 8η θέση στον κόσμο στις ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία. Η αιτία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, βρίσκεται στο κάπνισμα και την παχυσαρκία που έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας.
43
Στη 18η θέση όσον αφορά το προσδόκιμο όριο επιβίωσης βρίσκεται η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι κατέχει την 8η θέση στον κόσμο στις ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία. Η αιτία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, βρίσκεται στο κάπνισμα και την παχυσαρκία που έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιεύουν τα Νέα, το 35% των Ελλήνων άνω των 15 ετών καπνίζει, ενώ σχεδόν οι έξι στους δέκα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Κάθε Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 3.720 θερμίδες την ημέρα, μόλις 50 λιγότερες από τους Αμερικανούς.
Το προσδόκιμο όριο επιβίωσης των Ελλήνων είναι 78,1 χρόνια (8,2 χρόνια υψηλότερο απ όσο τη δεκαετία του 1960), αν και οι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα φτάνουν το 9,9% του ΑΕΠ, γεγονός που φέρνει τη χώρα στην όγδοη θέση μεταξύ των 30 χωρών-μελών του OOΣΑ.
Από τις δαπάνες αυτές, σχεδόν οι μισές είναι προσωπικές: το 47% δίνεται από τους ίδιους τους πολίτες και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ιδιωτικές ασφάλειες, που καλύπτουν το 51% και το 2% αντίστοιχα των συνολικών δαπανών Υγείας.
Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στις προσωπικές δαπάνες για την Υγεία, μετά τους Μεξικανούς, αλλά στην 27η στις δημόσιες.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει τους περισσότερους γιατρούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ, αφού σε κάθε 1.000 Έλληνες αντιστοιχούν 4,4 γιατροί όλων των ειδικοτήτων.
Μεγάλες ελλείψεις καταγράφονται, όμως, σε ό,τι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικότερα, σε κάθε 1.000 πολίτες αντιστοιχούν μόλις 3,9 νοσηλευτές, με συνέπεια η χώρα μας να κατατάσσεται στην 27η θέση μετά των χωρών του OOΣΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σχεδόν τέσσερις καρκίνοι στους 10 θα μπορούσαν να αποφευχθούν – Τι δείχνει νέα μελέτη
- Ο πρώην πρίγκιπας Άντριου εγκαταλείπει το Ουίνδσορ εν μέσω νέας έντασης στο σκάνδαλο Έπσταϊν και ισχυρισμών για το Παλάτι
- Η ανακοίνωση του Λιμενικού για την τραγωδία με μετανάστες στη Χίο
- Κρήτη: Ένοχος 36χρονος για τον θάνατο 33χρονου πιλότου της ομάδας «Ζευς» σε τροχαίο
- Κοντράρεται με τον Αστέρα στην Τρίπολη ο Ολυμπιακός
- Τραμπ: Θάβει το τσεκούρι του πολέμου με τον Πέτρο της Κολομβίας; Τι συζήτησαν
