Ζοφερή η πρόβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για το περιβάλλον και το πετρέλαιο
Έως το 2030 τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα έχουν αυξηθεί κατά 52% και οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν κατακόρυφα, αν οι τρέχουσες τάσεις στη βιομηχανία ενέργειας συνεχιστούν, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).
36
Έως το 2030 τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα έχουν αυξηθεί κατά 52% και οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν κατακόρυφα, αν οι τρέχουσες τάσεις στη βιομηχανία ενέργειας συνεχιστούν, προειδοποιεί στη φετινή της έκθεση η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).
Η έκθεση υποδεικνύει ότι ο στόχος του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της διεθνούς συμφωνίας για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ουσιαστικά ανέφικτος.
Οι απαιτήσεις σε ενέργεια, που αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, θα οδηγήσουν όχι μόνο σε σε περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και σε «σημαντική» αύξηση των τιμών πετρελαίου, προειδοποιεί η υπηρεσία. Ταυτόχρονα θα επιδεινωθεί η εξάρτηση των περισσότερων χωρών από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.
Προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, η Σαουδική Αραβία και οι γείτονές της θα πρέπει να επενδύουν 56 δισ. δολάρια ετησίως σε πετρελαιοπηγές και νέα διυλιστήρια, αλλιώς οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο, αναφέρει η έκθεση.
«Οι προβολές αυτών των τάσεων έχουν σημαντικές επιπτώσεις και οδηγούν σε ένα μέλλον που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε» σχολίασε στο Reuters ο Κλοντ Μάντιλ, διευθυντής της ΙΕΑ. «Θα πρέπει να αλλάξουμε τα αποτελέσματα αυτά και να βάλουμε τον πλανήτη σε αειφόρο ενεργειακό μονοπάτι».
Σύμφωνα με το πιθανότερο «σενάριο αναφοράς» που εξέτασε η ΙΕΑ, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής θα πρέπει να διπλασιάσουν τις ετήσιες επενδύσεις σε διυλιστήρια προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Αν αυτό δεν συμβεί, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά επιπλέον 13 δολάρια το βαρέλι έως το 2025.
Δραστικές αλλαγές απαιτούνται όμως όχι μόνο στην παραγωγή και διάθεση του πετρελαίου, αλλά και στη χρήση του, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με τους σημερινούς ρυθμούς.
Το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα, κύριο αέριο του θερμοκηπίου, αναμένεται να αυξηθεί κατά 52%, τη στιγμή που το Πρωτόκολλο του Κιότο προβλέπει για τις χώρες που συμμετέχουν μείωση κατά 5,2%, σε σχέση με το 1990, με χρονικό ορίζοντα το 2012.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, κύριος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα, έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο, οι συνδυασμένες εκπομπές των χωρών που το έχουν επικυρώσει αντιστοιχούν σε λιγότερο από το μισό της παγκόσμιας εκπομπής.
«Το πρωτόκολλο του Κιότο δεν έχει σημαντικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αλλά τουλάχιστον σπάει την αυξητική καμπύλη μεταξύ των χωρών που έχουν αποδεχθεί τους όρους τους» σχολίασε ο Στιβ Σόιερ, ειδικός κλιματικής πολιτικής της Greenpeace.
«Πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε και οι ΗΠΑ και οι ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες να σπάσουν την αυξητική καμπύλη επίσης» προσέθεσε.
Η Κίνα, ήδη τρίτος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στις ενεργειακές της ανάγκες, ωστόσο θα συνεχίσει για αρκετές δεκαετίες να βασίζεται στον λιθάνθρακα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ινδία: Βίαιη αστυνομική επέμβαση σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Μόντι στο Νέο Δελχί
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 16χρονη με πλαστή ταυτότητα σε μπαρ
- Θεσσαλονίκη: Σε 30χρονο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε μετά τη φωτιά σε Ι.Χ. στο Ωραιόκαστρο
- Πώς είναι να μεγαλώνεις στο πιο διάσημο εστιατόριο του Χόλιγουντ δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπραντ Πιτ
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά
- Κουτλουάι: «Δεν κατάλαβα γιατί ο Όσμαν πήγε στον ΠΑΟΚ» (vid)
- Στο Κρεμλίνο η ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας – Στο επίκεντρο η Ουκρανία και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
- Κούβα: Ιστιοφόρο ισπανικής ΜΚΟ έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442