31

Νέες επιθέσεις την Παρασκευή στη Βαγδάτη προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων -μεταξύ αυτών 11 αστυνομικοί- και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Νέα απειλή της Αλ Κάιντα στο Ιράκ για τη δολοφονία ξένων διπλωματών.

Πέντε κομάντος της ταξιαρχίας Τονέρε της αστυνομίας σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας τη στιγμή που περνούσε μία φάλαγγα με στρατιωτικά οχήματα που είχε αναχωρήσει από το Κιρκούκ, 50 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, με προορισμό την ιρακινή πρωτεύουσα.

Οι τέσσερις σκοτώθηκαν επι τόπου και ο πέμπτος υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του, ενώ ένα από τα αυτοκίνητα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Νωρίτερα, έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλων κοντά στη πόλη Μποχρούζ, 15 χιλιόμετρα νότια της Μπακούμπα, πρωτεύουσας της επαρχίας Ντιγιάλα.

Κατά την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε σκοτώθηκαν έξι από τους ενόπλους, ενώ τρία αυτοκίνητα άρπαξαν φωτιά δύο από τα οποία ανήκαν προφανώς στους ενόπλους. Η Μπακούμπα βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Νέες απειλές της Αλ Κάιντα

Εξάλλου, η Αλ Κάιντα στο Ιράκ επανέλαβε την απειλή της να σκοτώσει ξένους απεσταλμένους στη Βαγδάτη, μία ημέρα μετά την προειδοποίησή της ότι θα εκτελέσει δυο υπαλλήλους της μαροκινής πρεσβείας που κρατεί ομήρους.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει ζητήσει από τις άλλες αραβικές χώρες να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράκ και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια προστατευόμενη ζώνη για τους διπλωμάτες για να μπορούν να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια.

Η Αλ Κάιντα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα αντιμετωπίσει τους ξένους απεσταλμένους ως συνεργάτες της «άπιστης κυβέρνησης».

«Παρά την έγκαιρη και δημόσια προειδοποίησή μας προς τους απεσταλμένους αυτούς στη Βαγδάτη και παρά το ότι έχουν ήδη αποτελέσει στόχο μας, αυτοί βρίσκονται ακόμα εδώ, τυφλωμένοι από την προδοσία της πίστης τους» αναφέρει η προκήρυξη της Αλ Κάιντα, η οποία δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα.

«Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς όλους τους διπλωματικούς απεσταλμένους που επιμένουν να παραμένουν στη Βαγδάτη […] ειδικά οι απεσταλμένοι των χωρών που έχουν ανακοινώσει την υποστήριξή τους σε αυτή την αιρετική κυβέρνηση. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους εντοπίσουμε και να πάρουμε εκδίκηση, όποιοι και αν είναι και όπου κι αν βρίσκονται, όπως κάναμε και με άλλους πριν από αυτούς» τονίζεται στην προκήρυξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters