Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη συζήτηση τροπολογίας για τα φάρμακα
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση κυβερνητικής τροπολογίας για την αναπροσαρμογή της βάσης υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων. Δριμεία επίθεση από την αντιπολίτευση.
31
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση κυβερνητικής τροπολογίας για την αναπροσαρμογή της βάσης υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων. Δριμεία επίθεση από την αντιπολίτευση.
Η τροπολογία προκάλεσε την ισχυρή εναντίωση του συνόλου της αντιπολίτευσης, η οποία έκρινε ότι η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών των φαρμάκων.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας μάλιστα, έφθασε να καταγγείλει ότι συγκεκριμένη διάταξη της τροπολογίας, συντάχθηκε κατ απαίτηση μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, την οποίαν ο ίδιος γνωρίζει, για να δεχθεί την κατηγορία του παριστάμενου υφυπουργού Ανάπτυξης, ότι είναι «συκοφάντης».
Προκληθείς από τον κ. Παπαθανασίου, να κατονομάσει τη συγκεκριμένη εταιρεία, ο Χρ. Πρωτόπαπας δεν θέλησε να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι η κατά περίπτωση νομοθέτηση θα καταδειχθεί στην πράξη.
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, παρατήρησε ότι «μέσα σε δέκα χρόνια, το μερίδιο των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων στην αγορά, έπεσε από 70% σε 20%», ενώ σειρά φαρμάκων των οποίων η τιμή έμενε χαμηλά για λόγους πολιτικού κόστους, αποσύρονταν για να επανεισαχθούν με υπερπολλαπλάσιο κοστολόγιο.
Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει μείωση των τιμών των πρωτοτύπων φαρμακευτικών προϊόντων κατά 20%, εφ όσον λήξει η πατέντα τους και εφ όσον παρέλθει ένα έτος από την κυκλοφορία κάποιου προϊόντος όμοιας δραστικής ουσίας – καθώς και καθορισμό της τιμής του τελευταίου στο 80% της τιμής πώλησης του πρωτοτύπου σκευάσματος.
Παρά την προβλεπόμενη ωστόσο αυτή μείωση της τιμής, η αντιπολίτευση ανέδειξε εδάφιο της τροπολογίας, σύμφωνα με το οποίο, για την επαλήθευση της τιμής κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που παρασκευάζεται ή εισάγεται στην Ελλάδα, λαμβάνεται υπ όψιν ο μέσος όρος της τιμής πώλησης του φαρμάκου αυτού σε δύο κράτη της παλαιάς ΕΕ και σε ένα κράτος των νέων ευρωπαϊκών χωρών, «της διεύρυνσης».
Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος (το οποίο ωστόσο κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας), ως βάση επαλήθευσης της τιμής των φαρμάκων, λαμβανόταν η χαμηλότερη τιμή τους στην ΕΕ.
«Τα προβλεπόμενα στη ρύθμιση, ήταν το μόνιμο αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων το οποίο εγώ προσωπικά βίωσα» παρατήρησε ο Κίμωνας Κουλούρης και συμπλήρωσε: «Κάποιες από τις χώρες της διεύρυνσης δεν έχουν επίσημο τιμολόγιο φαρμάκων, το οποίο ορίζεται από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες».
«Είναι σαφές ότι θα επιβαρυνθεί περισσότερο το λαϊκό εισόδημα – παρατήρησε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη. «Από το 1990 μέχρι το 2003, οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξήθηκαν 9 φορές, όχι ως αποτέλεσμα της αύξησης της κατανάλωσης, αλλά ως αποτέλεσμα της αισχροκέρδειας».
Ο εισηγητής του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να ερμηνεύσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με τρόπο που θα οδηγούσε σε απόδειξη του κόστους των φαρμάκων, χωρίς να οδηγηθεί στον νέο επίμαχο υπολογισμό.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, στην απάντησή του, επεσήμανε ότι η ΕΕ απέστειλε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πέντε προειδοποιητικές επιστολές για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας στο ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου.
Δεκατέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επίσης καταθέσει από το 2002, αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημιώσεις ύψους 300 εκ. ευρώ.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε ο κ. Παπαθανασίου, δεν έπραξαν τίποτα, «έκρυψαν τις στάχτες κάτω από το χαλί». Αλλο τόσο αδρανείς έμειναν απέναντι στην εύνοια που είχαν τα εισαγόμενα φάρμακα έναντι των ελληνικών: «Επτά χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία – είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που τιμωρούσε την εγχώρια παραγωγή (?) Ήμασταν η μοναδική χώρα στον κόσμο, που κρατούσε την ίδια τιμή σε φάρμακα των οποίων έληγε η πατέντα. Ήμασταν παράδεισος για τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες» παρατήρησε ο κ. Παπαθανασίου.
Η τύχη της τροπολογίας θα κριθεί την Τετάρτη σε ονομαστική ψηφοφορία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- ΠΑΣΟΚ: Βαθιά αντιλαϊκή απόφαση οι αυξήσεις του κόστους νερού στους Δήμους της Αττικής
- Λακαφώσης για δυστύχημα στα Τέμπη: Τα καθίσματα λειτούργησαν ως προσάναμμα, ήταν σκέτο πανί
- Eurovision 2026: «Έσπασε» τα κοντέρ του Youtube ο Akylas με το Ferto – Πρώτη η Ελλάδα στην πλατφόρμα
- Ιράν: Οι αρχές της χώρας επιτρέπουν πλέον επισήμως στις γυναίκες να οδηγούν δίκυκλα
- Ανοιχτή εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πειραιά
- Το Grok εξακολουθεί να παράγει σεξουαλικές εικόνες – Ακόμη και όταν γνωρίζει ότι τα υποκείμενα δεν συναινούν
