38

Εκεχειρία αποφάσισαν να κηρύξουν οι δύο αντίπαλοι ηγέτες μεγάλων καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, κατά πληροφορίες των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, οι δύο «βαρόνοι» της κοκαΐνης συμφώνησαν να σταματήσουν την αλληλοσφαγή και να συνεργαστούν με στόχο να αυξήσουν τις εξαγωγές κοκαΐνης σε ξένες αγορές, ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι φράξιες που διοικούν οι δύο έμποροι ναρκωτικών, Μοντόγια και Βαρέλα, έχουν αποδυθεί σε έναν πόλεμο εξόντωσης, που έχει κοστίσει εκατοντάδες ζωές, κυρίως στην περιοχή Βάγιε ντελ Κάουκα. Ο πόλεμος ανάμεσά τους ξέσπασε το 2003, έπειτα από την διαμάχη τους για την ηγεσία της συμμορίας και την θρυλούμενη απόπειρα του Μοντόγια να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις αρχές των ΗΠΑ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών (DEA) προκειμένου να παραδοθεί, όπως πιστεύει η αστυνομία της Κολομβίας.

Ο Μοντόγια, που βρίσκεται στον κατάλογο των 10 πλέον καταζητουμένων ανθρώπων του FBI, μαζί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, φέρεται να ζητούσε μειωμένη ποινή κάθειρξης και τη διατήρηση μέρους της περιουσίας που απέκτησε από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών για να παραδοθεί. Ωστόσο, επισήμως, οι διαπραγματεύσεις δεν έγιναν ποτέ.

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επικηρύξει τον Μοντόγια, που πιστεύεται ότι προστατεύεται από μια ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση, γνωστή ως Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας ή AUC, με 5 εκατ. δολάρια.

Το καρτέλ Νόρτε ντελ Βάγιε κάλυψε το «κενό» που άφησε η καταστροφή του παλιού καρτέλ του Κάλι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει, στο πλαίσιο του λεγόμενου Σχεδίου Κολομβία, βοήθεια 3 δις δολαρίων στην κυβέρνηση Ουρίμπε για να συντρίψει το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών από το 2000. Η Κολομβία συνεχίζει παρ όλα αυτά να αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα κοκαΐνης στον κόσμο, με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters