«Πράσινο φως» από την ΕΕ για την αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν ιδιωτικά κολέγια
Υποχρεωτική η αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα Πανεπιστήμια μέσω συνεργαζόμενων κολεγίων σε άλλα κράτη της ΕΕ. Η Κοινοτική Οδηγία θέτει προϋποθέσεις και δίνει στα κράτη-μέλη περιθώριο 20 μηνών για να την ενσωματώσουν στο εσωτερικό τους Δίκαιο.
30
Υποχρεωτική γίνεται πλέον η αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα Πανεπιστήμια μέσω συνεργαζόμενων κολεγίων σε άλλα κράτη της ΕΕ. Η σχετική Κοινοτική Οδηγία θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δίνει στα κράτη – μέλη περιθώριο 20 μηνών για να την ενσωματώσουν στο εσωτερικό τους Δίκαιο.
Όπως αναφέρεται στα Νέα της Τρίτης, η Oδηγία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με αριθμό 36/2005. Σύμφωνα με αυτήν, η Ευρώπη θέτει τρεις όρους για την αναγνώριση των κολεγίων στα κράτη-μέλη.
Το κράτος υποδοχής -η Ελλάδα για παράδειγμα- δικαιούται να επαληθεύει από το κράτος καταγωγής του τίτλου:
1. Κατά πόσον η εκπαίδευση στο ίδρυμα που παρέσχε την κατάρτιση έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος-μέλος καταγωγής του τίτλου.
2. Κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος-μέλος καταγωγής του τίτλου.
3. Κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην επικράτεια του κράτους-μέλους που χορήγησε τον τίτλο.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρνηση αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων, μάλιστα με βάση παλαιότερη κοινοτική οδηγία που ήταν επιεικέστερη αυτής που ψηφίστηκε τώρα.
«Τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο 20 μηνών για να ενσωματώσουν τη νέα οδηγία στο εσωτερικό τους Δίκαιο. Το ζήτημα έχει τελειώσει οριστικά και είναι θέμα μερικών μηνών η τυπική αποδοχή των δεδομένων από την ελληνική κυβέρνηση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των κολεγίων, Κ. Καρκανιάς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βγάζει από τον «πάγο» την εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ
- Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός: Το 3-0 από τον Ζέλσον Μαρτίνς με προβολή (vid)
- Από τα reality στην πολιτική: Η Σάρον Όσμπορν «γλυκοκοιτάζει» το δημαρχείο του Μπέρμιγχαμ
- Στα άκρα η κόντρα Κίνας – Παναμά για τα λιμάνια της διώρυγας
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη – Εξαφανίστηκε 14χρονος από δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων
- Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 0-3: «Τριάρα» και κορυφή για τους Πειραιώτες! (vids)

