Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aποκαταστάθηκαν οι τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας

Aποκαταστάθηκαν οι τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας

Σε ειδική τελετή στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Μύρα (Ντέμρε) της Τουρκίας παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό οι τοιχογραφίες του πολύτιμου αυτού μνημείου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που μόλις αποκαταστάθηκαν.

38

Σε ειδική τελετή στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Μύρα (Ντέμρε) της Λυκίας στην Τουρκία παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό οι τοιχογραφίες του πολύτιμου αυτού μνημείου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που μόλις αποκαταστάθηκαν.

Η εκκλησία και ο περιβάλλον χώρος της χαρακτηρίστηκαν αρχαιολογικό μνημείο υψίστης σημασίας το 1982 και συμπεριληφθήκαν στον προσωρινό κατάλογο των Αρχαιολογικών Χώρων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1989 και οι σχετικές δημοσιεύσεις γίνονται από την καθηγήτρια Yildiz Otuken του Πανεπιστημίου Hacettepe της Αγκυρας, που είναι επικεφαλής των ανασκαφών.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου σώζεται σήμερα ως βασιλική μετά τρούλου της Μέσης Βυζαντινής περιόδου και θεωρείται από τους ειδικούς το τρίτο σε σπουδαιότητα βυζαντινό κτίσμα της Ανατολίας. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό μνημείο και πήρε το όνομά του από τον Αγιο Νικόλαο, ο οποίος ήταν Αρχιεπίσκοπος Μύρων κατά τον 4ο αιώνα και απέκτησε μεγάλη φήμη για τα θαύματα που έκανε κυρίως υπερασπιζόμενος απλούς και αδύναμους ανθρώπους.

Την περίοδο από τον 6ο έως τον 11ο αιώνα η λατρεία του ξεπέρασε τα όρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τιμήθηκε κυρίως από την Ανατολική Εκκλησία. Σε κατοπινούς αιώνες τιμήθηκε επίσης ιδιαίτερα από τη Ρωσική Αυτοκρατορική Αυλή. Η Βασιλική του Αγίου, με τη σημερινή της μορφή, κτίστηκε το 520 μ.Χ. στα θεμέλια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο Αγιος ως επίσκοπος.

Η σημασία της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αξιόλογες τοιχογραφίες που απεικονίζουν θρησκευτικές σκηνές σε πολλές αίθουσες, στις πτέρυγες, στο νάρθηκα, στην αίθουσα ταφής και σε παρεκκλήσια. Ο κύκλος του Νικολάου που είναι το πρώτο και μοναδικό παράδειγμα που υπάρχει στην Τουρκία, είναι εξαιρετικά σημαντικός για την εξέλιξη της βυζαντινής τοιχογραφίας.

Η πρόσοψη της βορειοανατολικής αψίδας είναι επίσης σημαντική δεδομένου ότι είναι η μοναδική του είδους στην Ανατολία. Επιπλέον, τα δάπεδα της εκκλησίας είναι χαρακτηριστική λιθοδομή opus sectile και cosmati. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου εξακολουθεί να είναι τόπος προσκηνύματος.

Η συντήρηση της πλούσια διακοσμημένης νότιας αίθουσας Ταφής αποτελεί σημαντικό μέρος των εργασιών καταγραφής και συντήρησης των τοιχογραφιών που πραγματοποιούνται από το 2000 με χρηματοδότηση (25.000 δολάρια ετησίως) από το Ίδρυμα Vehbi Koc.

Το έργο έχει υποστηριχθεί και από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης (2003-2004), από τη νομαρχιακή διόίκηση της Αττάλειας (2002), από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (2001) και από το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων – Ιδρυμα Samuel H. Kress (2000). Χάρη στην ελληνοτουρκική συνεργασία των Ιδρυμάτων Ωνάση και Κος, το σημαντικό αυτό έργο θα συνεχιστεί και κατά το τρέχον έτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024