30

Για χαμένες ευκαιρίες και εγκατάλειψη μιας πολιτικής χρόνων κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Ο κ. Παπανδρέου καλεί την κυβέρνηση να πάψει να παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις.

Σε δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι ουδείς μπορεί να αγνοήσει ότι η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ και ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα. «Oι ρόλοι αυτοί δεν μπορεί να αγνοηθούν και πολύ περισσότερο να αντιστραφούν» υπογραμμίζει.

Ο κ. Παπανδρέου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε στο Συμβούλιο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου: «Έχασε την ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα ασφαλές πλαίσιο και ο οδικός χάρτης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνδυασμό με τα θέματα του δικού μας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

» Είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα για αυτό. Στην πραγματικότητα η ευκαιρία χάθηκε, γιατί η προσπάθεια και μια στρατηγική χρόνων εγκαταλείφθηκε. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα, μπροστά στο δίλημμα να σταματήσει η Ελλάδα και η Κύπρος την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία αποτελεί για μας καθοριστική επιλογή, ή να στηριχθεί η πορεία αυτή, έχοντας αποδεχθεί δυσμενή τετελεσμένα.»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να οργανώσει τις διπλωματικές της κινήσεις στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί με συγκεκριμένους στόχους, πρωτοβουλίες και διπλωματική ικανότητα προς κάθε κατεύθυνση.

«Oφείλει να σταματήσει απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής και ως αμέτοχος τρίτος, στάση η οποία ως τώρα μόνον ζημίες προκαλεί για τη χώρα» καταλήγει.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος υπογράμμισε: «Είναι ατόπημα να κατηγορείται η κυβέρνηση για τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, γιατί έτσι δίνεται άλλοθι στην πολιτική της Τουρκίας».

Απαντώντας στον κ. Αντώναρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τόνισε: «Η εγκατάλειψη μιας πολιτικής που οικοδομήθηκε με μεγάλη προσπάθεια και απέδωσε καρπούς, καθώς και η υποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων είναι αυτά που προσφέρουν στην πολιτική της Τουρκίας το άλλοθι για να παρακάμπτει τις υποχρεώσεις της».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ