28

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, που ενεργοποιήθηκε με τηλεχειρισμό, σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, νότια της Βαγδάτης. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο Ιρακινοί αστυνομικοί.

Η έκρηξη σημειώθηκε 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης κοντά στην πόλη Χίλα. Το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στο πλάι του δρόμου κοντά σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας.

Τα σημεία ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας είναι οι συχνότεροι στόχοι επιθέσεων των ενόπλων ανταρτών, που θεωρούν τις ιρακινές δυνάμεις συνεργάτες των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ.

Το βράδυ του Σαββάτου τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε δρόμο της νότιοδυτικής Βαγδάτης.

Ένας ακόμα Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν σε δεύτερη έκρηξη που σημειώθηκε την ώρα που διήρχετο περίπολος στη συνοικία Ντόρα, στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Από την ίδια έκρηξη σκοτώθηκε και ένας Ιρακινός πολίτης.

Συνολικά 1.793 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από το Μάρτιο του 2003.

Επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του Σαλαμπί

Οπλοφόροι άνοιξαν το απόγευμα της Κυριακής πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής του αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης Αχμάντ Σαλαμπί νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας σωματοφύλακας του Ιρακινού αξιωματούχου, όπως ανακοινώθηκε από πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

To Reuters μετέδωσε πως βάσει των αρχικών πληροφοριών ο Αχμάντ Σαλαμπί δεν βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή τη στιγμή της επίθεσης στη Λατιφίγια, η οποία ανήκει στο αποκαλούμενο «τρίγωνο του θανάτου». Από τα πυρά των εξτρεμιστών τραυματίστηκαν και τρεις φρουροί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό