Ουάσιγκτον: Το συστατικό που δίνει στο κάρυ το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Η κουρκουμίνη, βασικό συστατικό της χρυσόριζας, παρεμβαίνει στα κύτταρα του μελανώματος, όπως προκύπτει από εργαστηριακά πειράματα.

Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα του Τμήματος Πειραματικής Θεραπευτικής του Αντικαρκινικού Κέντρου M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, πήρε τρεις κυτταρικές σειρές και σε εργαστηριακούς δίσκους προσέθεσε κουρκουμίνη σε διάφορες δόσεις, αρκετές φορές.

Η κορυκουμίνη κατέστειλε δυο πρωτεΐνες που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα ώστε να είναι αθάνατα.

«Βασιζόμενοι στα πειράματά μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη είναι πιθανός καταστολέας της κυτταρικής βιωσιμότητας και επαγωγέας της απόπτωσης στις κυτταρικές σειρές του μελανώματος. Έχουμε ήδη σχεδιάσει μελλοντικές μελέτες για την επίδραση της κουρκουμίνης σε ζωικά μοντέλα μελανώματος καθώς και κλινικές δοκιμές», σημειώνει ο Δρ Μπχαρατ Αγκαρβατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό, μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό όγκων σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι η κουρκουμίνη βοηθά στη διακοπή της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού στους πνεύμονες, σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια.

Σύμφωνα με τον Δρ Αγκαρβατ, τα άτομα που τρώνε αρκετή χρυσόριζα έχουν μειωμένη συχνότητα ορισμένων καρκίνων, αν και το μπαχαρικό από μόνο του δεν έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στους ανθρώπους.

health.in.gr