Ξεκινά τη Δευτέρα η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων
Αρχίζει τη Δευτέρα η διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων από 88.781 υποψηφίους και ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου. Σταθερές αναμένονται οι βάσεις στο 1ο πεδίο, μικρότερη ή μεγαλύτερη πτώση στο 2ο, 3ο και 4ο, αυξομειώσεις στις σχολές του 5ου πεδίου.
53
Αρχίζει τη Δευτέρα η διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων από 88.781 υποψηφίους και ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου. Σταθερές αναμένονται οι βάσεις στο 1ο πεδίο, μικρότερη ή μεγαλύτερη πτώση στο 2ο, 3ο και 4ο, αυξομειώσεις στις σχολές του 5ου πεδίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, οι μαθητές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους, καθώς ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Επίσης, η σειρά προτίμησης σχολών θα πρέπει να ακολουθεί την επιθυμία των υποψηφίων και όχι μόνο τους υπολογισμούς τους σχετικά με τις αυξομειώσεις των βάσεων, καθώς συχνά ακόμη κι οι πιο πειστικές προβλέψεις διαψεύδονται.
Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να δηλώσουν τμήματα από δύο επιστημονικά πεδία με όποια σειρά επιθυμούν. Εάν προτιμήσουν σχολή που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία, υπολογίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός μορίων ανεξάρτητα σε ποιο πεδίο τη δήλωσαν.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων μαθητών στην τελευταία θέση ενός τμήματος λαμβάνεται υπόψη ο γενικός βαθμός πρόσβασης και κατόπιν το άθροισμα των βαθμών στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Εάν ισοβαθμίσουν σε όλα αυτά, τότε εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι.
Όσο πληρέστερο είναι το μηχανογραφικό με την καταγραφή πολλών σχολών τόσο το καλύτερο. Αρκετοί έμειναν εκτός νυμφώνος επειδή σταύρωσαν ελάχιστες σχολές νομίζοντας ότι εξασφαλίζονται, αλλά οι βάσεις δεν τους έκαναν το χατίρι.
Φέτος κατόρθωσε να «πιάσει» τη βάση το 56,39% σε σχέση με 58,19% πέρυσι. Λιγότεροι επίσης αρίστευσαν ή συγκέντρωσαν μέσες βαθμολογίες. Παρ όλα αυτά, οι βάσεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα ακολουθήσουν παντού πτωτική τροχιά.
Συγκεκριμένα, στο 1ο πεδίο των νομικών, φιλοσοφικών και ανθρωπιστικών σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα μείνουν σταθερές με μικρές αυξομειώσεις. Όσοι δεν κατορθώσουν να εισαχθούν στα περιζήτητα νομικά και παιδαγωγικά τμήματα έχουν μεγάλη γκάμα επιλογών.
Στο 2ο και το 4ο πεδίο θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης θα σημειωθεί πτώση των βάσεων, αλλού μικρή και αλλού μεγαλύτερη. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, που είναι πρώτο σε προτιμήσεις, απευθύνεται σε υποψήφιους από την ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (19-20) που καθώς το ποσοστό τους μειώθηκε θα έχουμε υποχώρηση των βάσεων κάτω από τα 19.000 μόρια.
Στις απαιτητικές σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, επιστημών υγείας, στρέφονται οι αριστούχοι της θετικής κατεύθυνσης. Στη βαθμολογική κλίμακα (19-20) «πάτησαν» φέτος 25% λιγότεροι υποψήφιοι. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επιφέρει μείωση των βάσεων στις οδοντιατρικές και φαρμακευτικές σχολές, αλλά και στα ιατρικά τμήματα της περιφέρειας, δεν φαίνεται όμως να επηρεάζει τις ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που θα «κρατηθούν» περί τα 19.000 μόρια.
Με μικρές αυξομειώσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα που δεν φαίνεται να «φρενάρουν» τη διαφαινόμενη πτώση στα υπόλοιπα θα κινηθούν οι βάσεις στο 5ο πεδίο οικονομικών επιστημών. Στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις, η βάση θα «επιμείνει» στα 18.000 μόρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση
- «Έτσι για την… αλλαγή»: Βίντεο Ανδρουλάκη στο Tik Tok για το κυκλοφοριακό στην Αττική
- Σε λίμνη της Πελοποννήσου η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα
- Μανιάτης στην ΕΕ: Πώς θα προστατεύσετε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μετά τις 225 παραβιάσεις και τις 2 παράνομες NAVTEX;
- ΑΕΚ: Τιμωρία της έδρας της για μια αγωνιστική από τη ΔΕΑΒ
- Γιάννης Παναγόπουλος: Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εναντίον μου