Τα ω-3 λιπαρά οξέα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
Λονδίνο: Ένας συνδυασμός των ω-3 λιπαρών οξέων και ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου αναισθητικού ίσως διαμορφώνει τη βάση νέων αποτελεσματικών φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research.
Λονδίνο: Ένας συνδυασμός των ω-3 λιπαρών οξέων και ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου αναισθητικού ίσως διαμορφώνει τη βάση νέων αποτελεσματικών φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ινδιάνα με επικεφαλής τον Δρ Rafat Siddiqui ανέμειξε συστατικά των ω-3 λιπαρών οξέων με την αναισθητική ουσία προποφόλη. Μαζί διαπιστώθηκε ότι μείωναν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού, την ικανότητα εξάπλωσή τους σε άλλα σημεία του σώματος και τον σχηματισμό δευτεροπαθών όγκων.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση δυο ω-3 λιπαρών οξέων, του δεκαεξαενοϊκού οξέος (DHA) και του εικοσαπενταενοϊκού οξέος (ΕΡΑ). Και τα δυο είχαν ελάχιστη επίδραση στα καρκινικά κύτταρα όταν χορηγήθηκαν μόνα τους. Ωστόσο όταν συνδυάστηκαν με την προποφόλη, η οποία είναι ήδη γνωστό ότι αναστέλλει τη μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων στο ελάχιστο, διαπίστωσαν ότι τόσο ο συνδυασμός DHA-προποφόλης και ΕΡΑ-προποφόλης είχε πιο αποφασιστικά αποτελέσματα.
Όχι μόνο ανεστάλη η κυτταρική μετανάστευση και η ικανότητα προσκόλλησης στα πιθανά νέα σημεία, επίσης προκλήθηκε και κυτταρική απόπτωση.
Πιστεύεται ότι τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην αύξηση της απορρόφησης της προποφόλης από τα καρκινικά κύτταρα.
Όπως εξηγεί ο Δρ Siddiqui ίσως είναι τελικά δυνατόν να δημιουργηθεί ένα δερματικό επίθεμα ή μια αλοιφή που να περιέχει τους παραπάνω συνδυασμούς ώστε να δοκιμαστούν σε πειραματόζωα για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους ως πιθανά αντικαρκινικά φάρμακα.
health.in.gr
- Κρήτη: Κινητοποίηση στο Ρέθυμνο από αγρότες και κτηνοτρόφους – Μοίρασαν κρεατόσουπα στους πολίτες
- Αηδία κι απόλαυση – Το ελβετικό τυρί που μυρίζει σαν βρώμικη κάλτσα και λατρεύεται τις γιορτές
- Πολλές ημερομηνίες, μία Πρωτοχρονιά – Πώς και πότε γιορτάζουν την αλλαγή του χρόνου ανά τον κόσμο
- Προπονητής Μπράιτον για Κωστούλα: «Είμαι ικανοποιημένος με την εξέλιξή του»
- Νέα Υόρκη: Ακραία χιονοθύελλα «σαρώνει» την πόλη – Πάνω από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων, προβλήματα στους δρόμους
- Ναυάγιο τουριστικού σκάφους στην Ινδονησία: Αγνοείται τετραμελής οικογένεια από την Ισπανία
