43

Στις 29 Μαΐου -εντός της διορίας που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας- αναμένεται να διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στο Λίβανο, όπως επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι. Η προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Νατζίμπ Μικάτι έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η διεξαγωγή εκλογών στα τέλη Μαΐου, οπότε λήγει η θητεία του παρόντος κοινοβουλευτικού σώματος, αποτελούσε αίτημα όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων του Λιβάνου, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Αλλωστε, τη δέσμευση για την έγκαιρη διεξαγωγή γενικών εκλογών είχε αναλάβει πρόσφατα και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Μικάτι.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω στους Λιβανέζους πως η διεξαγωγή των εκλογών θα αρχίσει στις 29 Μαΐου» είπε στους δημοσιογράφους ο Μπέρι, καθώς πρόκειται για μία διαδικασία που διαρκεί εβδομάδες.

Η διεξαγωγή των εκλογών εντός της συνταγματικής προθεσμίας θεωρείτο αμφίβολη, καθώς μετά τη δολοφονία (στις 14 Φεβρουαρίου) του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη πολιτική κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters