Δυσπιστία ΠΑΣΟΚ ως προς τη δυνατότητα της πρότασης Νίμιτς να δώσει λύση στο πρόβλημα
«Η πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ δεν φαίνεται να έχει τα εχέγγυα για αξιοπρεπή λύση του προβλήματος» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου και ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της επιστολής. Εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη συναίνεση επί του θέματος.
71
«Η πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ δεν φαίνεται να έχει τα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή λύση του προβλήματος» δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της επιστολής Νίμιτς, προκειμένου να ενημερωθεί η ελληνική κοινή γνώμη, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η επιστολή που παρέλαβε έχει αρκετά σημεία για τα οποία δεν τον ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.
«Το ΠΑΣΟΚ» προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου, «δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση, διότι την παρέλαβε με τον χαρακτηρισμό της ως απόρρητη».
«Τα τρία λάθη»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και αδυναμία, ενώ νωρίτερα, μιλώντας στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, αναφέρθηκε σε τρία λάθη της κυβέρνησης στο Μακεδονικό.
Τα τρία λάθη, κατά τον κ. Παπανδρέου, στα οποία υπέπεσε η κυβέρνηση, είναι α) ότι ανακοίνωσε την αποδοχή της συμφωνίας «πακέτο», β) ότι δεν ενημέρωσε από την αρχή τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν είχε υπεύθυνη στάση και γ) ότι περιέλαβε και το Κόσοβο στο όλο «πακέτο», καθώς έχει αποστεί από την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία δεν δεχόταν μέχρι τώρα αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.
Από το χειρισμό του θέματος της επιστολής Νίμιτς ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι διαπιστώνονται λανθασμένοι χειρισμοί, οι οποίοι δεν προωθούν αποτελεσματικά τις ελληνικές θέσεις και βάζουν τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση. «Και το ίδιο συμβαίνει» τόνισε, «και με τα άλλα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν επί θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε ανάλογο κείμενο συμφωνίας με αυτό που εμφανίζεται στην επιστολή Νίμιτς, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι, παρά τις πιέσεις που υπήρξαν από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και από τις ΗΠΑ, βρέθηκε η καλύτερη δυνατή πρόταση συμφωνίας στο όνομα «Gornja Makedonija».
«Και καταφέραμε» προσέθεσε, «να μην υπάρξει αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ με τη συνταγματική τους ονομασία. Από την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία διαμορφώθηκε μια νέα δυσμενής αφετηρία, από την οποία δεν μπορεί να απεμπλακεί η σημερινή κυβέρνηση».
«Αλλο συναίνεση και άλλο ενημέρωση στο τέλος»
Αναφερόμενος δε στη συναίνεση που ζητά η κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «συναίνεση δεν επιτυγχάνεται όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη αξιοπιστία, η ενημέρωση και η βούληση για διαβούλευση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με τα άλλα κόμματα». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες να βρεθεί κοινή λύση ή θέση στο θέμα αυτό.
«Αλλο η συναίνεση και άλλο να ενημερωνόμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κυπριακό, το οποίο χειρίστηκε επί πολλά χρόνια ως υπουργός Εξωτερικών, ενώ και από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επαφές και συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους παράγοντες και ουδέποτε η κυβέρνηση ζήτησε τη γνώμη του.
Γενικότερα ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός -έως απορριπτικός- ως προς την πρόταση για ευρύτερη συναίνεση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να λυθούν σημαντικά θέματα της ελληνικής κοινωνίας.
Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ο ίδιος κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων είχε προτείνει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων για πολύ σημαντικά θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική, η Παιδεία, η Δημόσια Διοίκηση και τα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς.
«Η κυβέρνηση» σχολίασε, «αντί να ανταποκριθεί στο αίτημα, προσπάθησε να διασύρει την αξιωματική αντιπολίτευση». Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει συνεννόηση σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο για το ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα θέματα, ενώ, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τη χαρακτήρισε «λανθασμένη και οικονομικά άδικη», σημειώνοντας ότι «δεν εκφράζει το ΠΑΣΟΚ».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- «Big Bang» στις επενδύσεις από τις Big Tech για την ΑΙ
- Τους υπουργούς Εργασίας της ΝΔ δίνει η Στρατινάκη σε απάντησή της – Την τελική απόφαση και υπογραφή για τα κονδύλια είχε ο εκάστοτε υπουργός
- Ο Bad Bunny δεν λέει πολλά για την εμφάνιση του στο Super Bowl, αλλά υπόσχεται ένα «μεγάλο πάρτυ»
- ΣΥΡΙΖΑ για Predator: Απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα – Παραβιάζει βάναυσα προσωπικά δεδομένα
- Ποια ελληνικά προϊόντα ξεχώρισαν στις διεθνείς αγορές [γραφήματα]
- Βιολάντα: Τραντάχτηκε χωριό 5 χιλιόμετρα μακριά – Στο «σημείο μηδέν» της φονικής έκρηξης εστιάζουν οι Αρχές
