Νέα Υόρκη: Νέα καναδική μελέτη αποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ με επικεφαλής τον Δρ Parviz Ghadirian συνέκρινε 585 πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος με περίπου 4.779 υγιείς ενηλίκους.

Συγκεκριμένα η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από μεγάλη καναδική μελέτη για άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο την περίοδο 1994-1997.

Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει λεπτομερή ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων για το πόσο συχνά έτρωγαν διάφορα φαγητά τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.

Για ανεξήγητους λόγους, η σχέση αυτή αφορούσε τους άνδρες. Εκείνοι που έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά είχαν τις μισές πιθανότητες νόσησης συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστα φρούτα και λαχανικά. Ξεκάθαρη σχέση μεταξύ φρούτων, λαχανικών και καρκίνου του παγκρέατος δεν εντοπίστηκε στις γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες με αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έτειναν να τρώνε φρέσκα φρούτα όπως μήλα, πορτοκάλια και πεπόνια, ενώ προτιμούσαν λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Τα προαναφερθέντα είναι πηγές καροτενοειδών και βιταμίνης Α, που επίσης έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ίδια επιστημονική ομάδα, διαπιστώνεται ότι η λυκοπένη, αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στην ντομάτα και ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών, έχει προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου του παγκρέατος.

health.in.gr