Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 85 ετών ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης. Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στις 4 το απόγευμα από το Α νεκροταφείο Αθηνών.

38

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης. Γεννηθείς το 1919 στην Αθήνα είχε καταγωγή από την Ύδρα και ήταν δισέγγονος του ναυάρχου του 1821 καπετάν Γιώργη Σαχτούρη.

Το 1937 εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά το 1940 τα εγκατέλειψε, για να αφοσιωθεί στην ποίηση. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το Μάιο 1944 με ποιήματα στο περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα».

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Τα Νέα Γράμματα», «Τα Νέα Ελληνικά» και «Νέα Εστία». Έχει μεταφράσει Μπρεχτ, ενώ έχει τιμηθεί με τρία κρατικά βραβεία. Το 1956 τιμήθηκε με το Α Βραβείο Νέοι Ευρωπαίοι Ποιητές από την ιταλική ραδιοφωνία και τηλεόραση για την συλλογή του «Όταν σας μιλώ», το 1962 με το Β Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την συλλογή του «Τα Στίγματα» και η τελευταία βράβευση του ήταν το 1987 με το Α Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του «Εκτοπλάσματα».

Έργα του, μεταξύ άλλων είναι: «Οι λησμονημένοι» (1945), «Παραλογαίς» (1948), «Με το πρόσωπο στον τοίχο» (1952), «Όταν σας μιλώ» (1956), «Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο» (1958), «Ο περίπατος» (1960), «Τα στίγματα» (1962), «Σφραγίδα ή όγδοη Σελήνη» (1964), «Το σκεύος» (1971).

Αυτό που προέχει στην ποίηση του Σαχτούρη, σύμφωνα με τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, «είναι οι εικόνες που εξελίσσονται σε αυτοδύναμες συμβολικές ενότητες». Η τελευταία ποιητική συλλογή του Μίλτου Σαχτούρη εκδόθηκε το 1998 από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Ανάποδα γύρισαν τα ρολόγια».

Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στις 4 το απόγευμα από το Α νεκροταφείο Αθηνών με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού. Επιθυμία της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές σε διάφορα ιδρύματα.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Μίλτου Σαχτούρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Μίλτος Σαχτούρης υπήρξε ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της μεγάλης γενιάς της νέας ελληνικής ποίησης. Η τολμηρή, ασυμβίβαστη γραφή του, η διαρκής αναζήτηση της ελευθερίας στην τέχνη και τη ζωή, συνόδευσαν μια ολόκληρη εποχή περιπετειών και αγώνων. Ανέδειξαν το έργο του πέρα και πάνω από τους περιορισμούς του χρόνου. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν, επίσης, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και ο γγ του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος.

Φάνη Πάλλη – Πετραλιά: «Ο Μίλτος Σαχτούρης υπήρξε ένας καταξιωμένος ποιητής, ένας πλάστης του λόγου, που με το έργο του, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου, άνοιξε νέους δρόμους στην ποίηση».

Πέτρος Τατούλης: «Έφυγε ένας πολυσύνθετος ποιητής, ένας τεχνίτης του λόγου. Η ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη θα συνεχίσει να αφυπνίζει με τα σύμβολα και τις εικόνες της».

Χρήστος Ζαχόπουλος: «Ο ποιητής έφυγε. Ο λόγος του μένει κτήμα ες αιεί όλων όσοι στην ελληνική ποίηση αναζητούν και ευρίσκουν αισθητική απόλαυση, ψυχική μέθεξη και νοήματα μεστά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε για το θάνατο του Μίλτου Σαχτούρη: «Ο Μίλτος Σαχτούρης υπήρξε από τις μεγαλύτερες ποιητικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. Υπηρέτησε τα ελληνικά γράμματα με πίστη, με σεμνότητα και ήθος. Η οικουμενικότητα των μηνυμάτων του πάντα ζωντανή και έντονη, μένει σε μας διαχρονική κληρονομιά. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024