Νέα Υόρκη: Η μετριοπαθής κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να διαταράσσει τον φυσιολογικό ρυθμό των κόλπων της καρδιάς, σύμφωνα με νέα δανέζικη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Aarhus με επικεφαλής τους Δρ Λαρς Φροστ και Πήτερ Βεστεργκααρντ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 47.949 άτομα για περίπου έξι χρόνια, καταγράφοντας τι έτρωγαν, τι έπιναν και ποιοι εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή ή κολπικό πτερυγισμό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν καφεΐνη περισσότερη από την ποσότητα που αντιστοιχεί σε δυο ή τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής ή κολπικού πτερυγισμού κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Από την ίδια μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι τα άτομα που έπιναν σχετικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κινδύνευαν να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή.

Αν και η κολπική μαρμαρυγή και ο κολπικός πτερυγισμός είναι λιγότερα επικίνδυνα από παλμικές ανωμαλίες στις κοιλίες της καρδιάς, μπορούν να προκαλέσουν ταχυπαλμία, προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και λιποθυμικά επεισόδια. Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει το 10% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Όπως σχολιάζουν σε συνοδευτικό άρθρο, οι Δρ Μαρτιτζν Καταν και Εβερτ Σκουτεν του Πανεπιστημίου Wageningen και του Ερευνητικού Κέντρου της Ολλανδίας, ακόμα και αν η καφεΐνη δεν διαταράσσει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τη συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στον οργανισμό, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι λοιπόν αρκετά να για πείσουν τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης συνδυαστικά με άλλες παρεμβάσεις όπως η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η γυμναστική και η σωστή διατροφή.

health.in.gr