Νέα φάρμακα αναζητώνονται για την καταπολέμηση της φυματίωσης στην Αφρική
Γενεύη: Η φυματίωση βρίσκεται σε ύφεση σε όλο τον κόσμο εκτός από την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Καθώς το βακτήριο της φυματίωσης έχει αρχίσει να αναπτύσσει ανθεκτικότητα στα συνήθη αντιβιοτικά, η οργάνωση TB Alliance ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline για την ανακάλψη νέων φαρμάκων.
Γενεύη: Η φυματίωση βρίσκεται σε ύφεση σε όλο τον κόσμο εκτός από την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Καθώς το βακτήριο της φυματίωσης έχει αρχίσει να αναπτύσσει ανθεκτικότητα στα συνήθη αντιβιοτικά, η οργάνωση TB Alliance ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline για την ανακάλψη νέων φαρμάκων.
Η φυματίωση προκαλεί σήμερα περίπου δύο εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, με πτωτικές όμως τάσεις. Από το 1990 έως σήμερα, η συχνότητα της ασθένειας έχει μειωθεί παγκοσμίως κατά 20%, αναφέρει η φετινή έκθεση του ΠΟΥ για την πορεία της φυματίωσης που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.
Στο ίδιο διάστημα, η συχνότητα της φυματίωσης στην Αφρική τριπλασιάστηκε, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και της επιδημίας HIV/AIDS. Η μόλυνση από τον HIV αυξάνει τον κίνδυνο φυματίωσης. Και πολλοί ασθενείς στην Αφρική αδυνατούν να ακολουθήσουν την πλήρη αγωγή κατά της φυματίωσης, η οποία περιλαμβάνει αρκετά φάρμακα και διαρκεί έξι έως εννέα μήνες.
Η Ανατολική Ευρώπη, και ειδικά η Ρωσία, αντιμετωπίζουν προκλήσεις από στελέχη του Mycobacterium tuberculosis που δεν καταπολεμώνται με τα συνήθη αντιβιοτικά.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οργάνωση TB Alliance για την καταπολέμηση της φυματίωσης ανακοίνωσε πρόγραμμα συνεργασίας με τη GlaxosmithKline, με έδρα το Μίντλσεξ της Βρετανίας, για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων τα οποία θα μειώνουν τη διάρκεια της αγωγής στους δύο μήνες. Πάντως οι νέες αυτές ουσίες θα πρέπει να μην αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα κατά του HIV, όπως συμβαίνει σήμερα.
Μεταξύ των ερευνητικών στόχων της GlaxoSmithKline θα είναι πιθανότατα οι πλευρομουτιλίνες, μια νέα κλάση αντιβιοτικών, καθώς και η ισοκιτρική λυάση, ένα ένζυμο απαραίτητο για την επιβίωση του βακτηρίου.
health.in.gr
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Κίνα για «σκληρές» εμπορικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις
- Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Περού από δύο ενόπλους καθώς επέστρεφε από ρεπορτάζ
- Αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μπενίν: Η Νιγηρία συνέδραμε με στρατό για να καταστείλει την απόπειρα
- Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]
- Το Παρίσι θέλει να «εξορίσει» τα SUV και τα μεγάλα αυτοκίνητα
- Tι δώρα στέλνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι στους πελάτες τους όταν αυτοί έχουν τα πάντα;