51

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα βρίσκεται στα «χέρια» του ΟΗΕ το χρονοδιάγραμμα στρατιωτικής απόσυρσης της Συρίας από το Λίβανο με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ να επαναβεβαιώνει ενώπιον του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Τέργιε Λάρσεν την πρόθεση της Δαμασκού για πλήρη αποχώρηση.

Κατόπιν της συνάντησής του με τον Μπασάρ αλ-Ασαντστηβόρεια συριακή πόλη Αλέπο,ο Τέργιε Λάρσεν δήλωσε ενθαρρυμένος από τη δέσμευση του Σύρου προέδρου για πλήρη συμμόρφωση προς το ψήφισμα 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί ολικής αποχώρησης των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών από το έδαφος του Λιβάνου.

«Θα παρουσιάσω στον Γενικό Γραμματέα, Κόφι Ανάν, περαιτέρω λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος για μία πλήρη συριακή απόσυρση από το Λίβανο μόλις επιστρέψω στη Νέα Υόρκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τέριε Λάρσεν, την οποία επικαλείται το Reuters.

Παρόντες στη συνάντηση των Μπασάρ αλ-Ασαντ και Τέργιε Λάρσεν ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ-Σάρα και ο αναπληρωτής του, Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ πρόκειται να μεταβεί ακολούθως για διαβουλεύσεις στη Βηρυτό, και εν συνεχεία θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

Η επίσκεψη Λάρσεν στη Δαμασκό ήλθε τη στιγμή που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης η αποχώρηση των περίπου 6.000 Σύρων στρατιωτών από το βόρειο Λίβανο -συνολικά στη χώρα βρίσκονται 14.000 στρατιώτες και η διεθνής κοινότητα απαιτεί την άμεση απόσυρση όλων.

Έως το βράδυ του Σαββάτου ο συριακός στρατός είχε εγκαταλείψει όλες τις θέσεις του στο βόρειο Λίβανο, πέραν έξι θέσεων όπου είναι γνωστό πως σταθμεύουν υπηρεσίες πληροφοριών, επισημαίνει το BBC.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις πιέσεις για άμεση και πλήρη στρατιωτική αποχώρηση. «Το ψήφισμα 1559 ζητά άμεση και πλήρη απόσυρση. Αυτό θέλουμε. Θέλουμε πράξεις από τη Συρία. Δεν ζητάμε δικαιολογίες ή ρητορική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ