51

Η 16η Μαρτίου -οδυνηρή επέτειος της σφαγής της Χαλάμπτζα- επελέγη συμβολικά για την πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Ιρακινής Εθνοσυνέλευσης. Στη μνήμη των 5.000 κατοίκων της κουρδικής πόλης που έχασαν τη ζωή τους σε μία μόλις ημέρα από τη βάρβαρη χημική επίθεση του καθεστώτος Σαντάμ…

Εφόσον δεν έχει υπάρξει έως τότε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν εντός του Κοινοβουλίου, βάσει ανακοίνωσης του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπαρχάμ Σαλίμ. «Ελπίζουμε να έχουν καρποφορήσει [οι συνομιλίες] έως τις 16 Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχιστούν με δημοκρατικό τρόπο στο Κοινοβούλιο» επισήμανε.

Η μεταβατική Εθνοσυνέλευση του Ιράκ προέκυψε από τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές εδώ και μισό αιώνα που διεξήχθησαν στις 30 Ιανουαρίου. Εντούτοις, στις πέντε εβδομάδες που ακολούθησαν δεν κατέστη εφικτή η συμφωνία επί του σχηματισμού κυβέρνησης, λόγω διαφωνίας για τα ανώτατα αξιώματα.

Βασικό «αγκάθι» είναι ο πρωθυπουργός που θα αναλάβει για το επόμενο διάστημα τα ηνία του Ιράκ. Η σιιτική Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία έχει έλθει πρώτη αποσπώντας τις 140 εκ των 275 εδρών του Κοινοβουλίου, και έχει προτείνει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον Ιμπραήμ αλ-Τζαφάρι.

Στην Εθνοσυνέλευση απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για την εκλογή του προέδρου και των δύο αντιπροέδρων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα διορίσουν πρωθυπουργό. Και η οριακή πλειοψηφία της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας σημαίνει πως πρέπει να αναζητήσει συνεργασία.

Ο απερχόμενος σουνίτης πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι μάχεται, επίσης, για να διατηρήσει το αξίωμά του -το κόμμα του απέσπασε 40 έδρες. Όμως είναι τα κουρδικά κόμματα -ήλθαν δεύτερα στις εκλογές και διαθέτουν 77 έδρες- που φαίνεται να κρατούν το κλειδί της συμφωνίας.

Το αξίωμα του πρωθυπουργού είναι η πλέον σημαντική θέση στη νέα μεταβατική κυβέρνηση, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη σύνταξη του νέου Συντάγματος του Ιράκ και την ακόλουθη προετοιμασία άμεσων εκλογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ