30

Η πορεία του ελλείμματος, αλλά και το ζήτημα που προέκυψε με την απόσυρση της προσφυγής συνταξιούχου για το ΛΑΦΚΑ της κυριάρχησαν στην ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον υπουργό Οικονομίας, σχετικά με το Ecofin και το Eurogroup.

«Το 2005 είναι μια κρίσιμη χρονιά» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τον προϋπολογισμό που ψήφισε.

Για τα ελλείμματα είπε ότι η κυβέρνηση τα μειώνει «επί τη βάσει αξιόπιστων προϋπολογισμών» ενώ επέκρινε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι συνέτασσαν προϋπολογισμούς που στηρίζονταν σε στρεβλές παραδοχές.

Σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ο κ. Αλογοσκούφης γνωστοποίησε στους βουλευτές την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία καλωσορίζεται «η δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για δημοσιονομική προσαρμογή, και ειδικότερα να εφαρμόσουν πιστά τον προϋπολογισμό του 2005».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου είπε ότι ακόμα και εάν ισχύουν τα στοιχεία της «δήθεν απογραφής», αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ η υπέρβαση του ελλείμματος και η εκτίναξή του στο 6%, η οποία οδήγησε στην εξευτελιστική απόφαση για επιτήρηση από την ΕΕ.

Απαντώντας, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει να μην κάνει αυτοκριτική και κατέθεσε την απάντηση της Eurostat στην επιστολή του τέως πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στους Financial Times για τη μέθοδο καταγραφής των αμυντικών δαπανών.

Όσο για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2004, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα παρουσιαστούν όταν θα είναι οριστικά και θα ανακοινωθούν πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ