Νέα Υόρκη: Τελικά δεν έχει σημασία πόσους υδατάνθρακες καταναλώνουμε αλλά τι είδους υδατάνθρακες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τον Δρ Yunsheng Ma υποστηρίζει ότι τα άτομα που είναι υπέρβαρα δεν φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες εν συγκρίσει με τα άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους. Ωστόσο τρώνε περισσότερους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες όπως άσπρο ψωμί και ζυμαρικά, τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος.

Ο Δρ Ma εξηγεί ότι οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες εντοπίζονται συνήθως σε επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αυτός ο τύπος υδατάνθρακα έχει αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλεί απότομη αύξηση τους σακχάρου. Ο οργανισμός αποθηκεύει το σάκχαρο στους μύες, αλλά αν δεν χρησιμοποιείται γίνεται λίπος.

Αντιθέτως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Για να διερευνήσουν τον ρόλο των υδατανθράκων στην παχυσαρκία οι επιστήμονες μέτρησαν το ύψος και το βάρος 572 υγιών ατόμων και τους ζήτησαν να αναφέρουν σε τακτική βάση τις είδους υδατάνθρακες έτρωγαν. Το δείγμα ετέθη υπό ιατρική παρακολούθηση για ένα χρόνο.

Ο Δρ Ma διαπίστωσε ότι τα άτομα με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος έτειναν να τρώνε υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η ποσότητα των υδατανθράκων που έτρωγαν δεν είχε καμιά επίδραση στον ΔΜΣ.

health.in.gr