Λονδίνο: Ένα συστατικό στοιχείου του καρότου ίσως μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ με επικεφαλής την Δρ Κρίστεν Μπράντ ανακάλυψε ότι το φυσικό μικροβιοκτόνο falcarinol μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στους αρουραίους κατά το ένα τρίτο.

Το falcarinol προστατεύει τα καρότα από μυκητοειδείς ασθένειες, όπως η σήψη της γλυκόριζας που προκαλεί μαύρα στίγματα στις ρίζες κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν το συστατικό μετά από τη δημοσίευση μελετών ότι προλαμβάνει την εκδήλωση του καρκίνου. Διενήργησαν πειράματα σε 24 αρουραίους με προκαρκινικούς όγκους και μετά από 18 εβδομάδες διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που έτρωγαν καρότα μαζί με άλλες τροφές καθώς και εκείνα που μαζί με τη τροφή λάμβαναν και συμπλήρωμα falcarinol είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης ολοκληρωμένου καρκινικού όγκου, συγκριτικά με αρουραίους που τρέφονται με συνήθη διατροφή.

Με δηλώσεις της στο BBC η Δρ Μπράντ επισημαίνει ότι «ξέρουμε ήδη ότι τα καρότα μας κάνουν καλό και μειώνουν τον κίνδυνο καρκινογένεσης αλλά μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ποιο συστατικό έχει αυτές τις ιδιότητες.

Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, ανακαλύπτοντας πόσο falcarinol απαιτείται για την πρόληψη του καρκίνου και αν συγκεκριμένοι τύποι καρότου είναι καλύτεροι από άλλους, καθώς υπάρχουν πολλές ποικιλίες ή διαφορετικά σχήματα, χρώματα και μεγέθη.

Επίσης μπορούμε να επεκτείνουμε τη μελέτη μας και σε άλλα λαχανικά και τότε θα είμαστε σε θέση να συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να τρώνε συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Η έρευνα μπορεί επίσης να μας οδηγήσει σε πιο εύστοχες συμβουλές προς του καλλιεργητές αναφορικά με τις μεθόδους καλλιέργειας των λαχανικών».

Δεδομένου πάντως ότι η μελέτη διενεργήθηκε σε αρουραίους που έτρωγαν ωμά καρότα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η κατανάλωση βρασμένων καρότων ή φυσικού χυμού έχει επίσης ευεργετική επίδραση.

Η Δρ Μπράντ συστήνει πάντως την κατανάλωση ενός μικρού καρότου καθημερινά συνδυαστικά με άλλα λαχανικά και φρούτα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το falcarinol είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες. Για να αποβεί μοιραίο για τη ανθρώπινη ζωή θα πρέπει να καταναλώσει κάποιος 400 κιλά καρότου.

health.in.gr