36

Στα τρία χωρίστηκε και επισήμως στην ΠΓΔΜ το κεντροδεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, μετά το σχηματισμό δυό νέων κοινοβουλευτικών ομάδων από βουλευτές που διαφωνούσαν με τον μεταρρυθμιστή αρχηγό του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι. Η εξέλιξη αποτέλεσε τον επίλογο της πολύμηνης κρίσης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους του VMRO-DPMNE.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενημερώθηκε την Τρίτη για το σχηματισμό του VMRO-Λαϊκού Κόμματος από 12 βουλευτές που ανήκαν στο VMRO-DPMNE.

Ταυτόχρονα, το πρώην ηγετικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάριαν Γκιόρτσεφ, γνωστοποίησε πως μαζί με ακόμη τέσσερις βουλευτές του VMRO-DPMNE σχημάτισε ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα.

Το VMRO-Λαϊκό Κόμμα είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ και αναμένεται εντός των ημερών να χρισθεί «αξιωματική αντιπολίτευση». Προσωρινός αρχηγός του κόμματος φέρεται η Βέσνα Γιάνεφσκα, όμως τα νήματα κινεί ο εθνικιστής Λιούπτσο Γκεορκίεφσκι.

Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτει πλέον μόλις 11 από τους 27 βουλευτές που διέθετε μέχρι χθες, ενώ μάλλον θα αποχωρήσουν από την ομάδα του Γκρούεφσκι και ακόμη δύο βουλευτές, που βρίσκονται στο εξωτερικό (ο συλληφθείς στην Κροατία, πρώην υπουργός Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφσκι και ο γνωστός μπασκετμπολίστας Πέτζα Ναουμόφσκι, που αγωνίζεται στην Ιταλία), οι οποίοι κλίνουν προς το VMRO-Λαϊκό Κόμμα.

Η «τρικυμία» στο VMRO-DPMNE ξεκίνησε πέρυσι τον Απριλίο, μετά την έντονη αντιπαράθεση, που ξέσπασε μεταξύ Γκρούεφσκι και Γκεοργκόεφσκι για την επιλογή του υποψηφίου του VMRO-DPMNE. Υποψήφιος ήταν τελικά ο Σάσκο Κέντεφ, εκλεκτός του Γκρούεφσκι, ο οποίος ηττήθηκε κατά κράτος στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου από τον υποψήφιο της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Από τότε, το VMRO-DPMNE έχει χωριστεί σε δυό αντίπαλα στρατόπεδα, τους «μεταρρυθμιστές», των οποίων ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι και τους «εθνικιστές», που εκπροσωπούνται από τον Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ ακύρωσε, ως αντισυνταγματικό, άρθρο σχετικού νόμου που απαγόρευε σε βουλευτές να μεταπηδούν από το ένα κόμμα σε ένα άλλο.

Ο Γκεοργκίεφσκι, ιδρυτής του VMRO-DPMNE παραιτήθηκε από την ηγεσία του δεξιού αυτού κόμματος, το Μάιο του 2003, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη μεγάλη ήττα, που είχε υποστεί το κόμμα του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, το Σεπτέμβριο του 2002.

Μάλιστα, ο νέος αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, ήταν επιλογή του ίδιου του Γκεοργκίεφσκι.

Νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή

Η οριστική πλέον διάσπαση στο χώρο της «σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης» δημιουργεί νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ.

Ένα από είναι και η δυναμική επιστροφή σε αυτήν του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» για τη Δύση, λόγω της άτεγκτης και σκληρής αντιδυτικής στάσης και ρητορείας, που είχε υιοθετήσει στη διάρκεια της διεθνοτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ χώρα το 2001, ως πρωθυπουργός τότε της χώρας.

Ο Γκεοργκίεφσκι υποστηρίζει πως η βοήθησε το 2001 τους Αλβανούς «εξτρεμιστές» να πάρουν τα όπλα και να ξεσηκωθούν, με στόχο τον διαμελισμό της ΠΓΔΜ.

Η διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ συμβαίνει μόλις ενάμισι μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές και ασφαλώς ευνοεί την κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του πρωθυπουργού Βλάντο Μπούτσκοφσκι, η οποία, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βλέπει τη δημοτικότητά της να μειώνεται συνεχώς, αναμένεται ότι θα επικρατήσει στις δημοτικές εκλογές της 13ης Μαρτίου.

Ωστόσο, αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι το το VMRO-DPMNE του «φιλοδυτικού» Γκρούεφσκι δεν θα μπορέσει να αποσπάσει δήμους από το VMRO-Λαϊκό Κόμμα, καθώς δεν κατόρθωσε, λόγω και των μεγάλων εσωκομματικών προβλημάτων, να αρθρώσει ικανοποιητικό αντιπολιτευτικό λόγο.

Το πλέον περίεργο με τη διάσπαση στο χώρο της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, οι βουλευτές του VMRO-Λαϊκού Κόμματος και οι υποστηρικτές τους, παραμένουν ακόμη μέλη του VMRO-DPMNE και δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν την «διπλή» αυτή κομματική ιδιότητα, εκτός και αν τους διαγράψουν τα αρμόδια όργανα του VMRO-DPMNE.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι προσβλέπουν να επιστρέψουν στο VMRO-DPMNE και πως το VMRO-Λαϊκό Κόμμα χρησιμεύει μόνο ως εφαλτήριο για την επιδίωξη αυτή.

Πώς θα μπορούσαν να το πετύχουν; Με το να επικρατήσει το VMRO-Λαικό Κόμμα στις δημοτικές εκλογές του VMRO-DPMNE.

Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε, ίσως, ο Νίκολα Γκρούεφσκι να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για μία τέτοια ήττα και να παραιτηθεί από αρχηγός του VMRO-DPMNE, οπότε θα άνοιγε ο δρόμος της «μεγάλης επιστοφής» του Γκεοργκίεφσκι και των υποστηρικτών του στο VMRO-DPMNE.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ