31

Η συντριπτική πλειονότητα των εν ζωή Γερμανών δεν φέρουν καμία ευθύνη για το Ολοκαύτωμα. Υπάρχει όμως «ιστορική ευθύνη» της Γερμανίας, είπε ο Γκ.Σρέντερ σε εκδήλωση για τα 60 χρόνια της απελευθέρωσης του Αουσβιτς, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά φαινόμενα αντισημιτισμού.

Με φόντο μία φωτογραφία, η οποία αποτύπωνε τη φρίκη του στρατόπεδου συγκεντρώσεως, ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε ότι είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών να καταδικάσουν κάθε προσπάθεια αναβίωσης αυτών των ιδεών.

Για τους εχθρούς της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε μία αληθινή δημοκρατία. Ποτέ ξανά δεν θα πρέπει οι αντισημίτες να καταφέρουν να καταπιέσουν και να εκδιώξουν Εβραίους πολίτες «και να ντροπιάσουν το έθνος μας» εξήγησε ο Σρέντερ.

Αναφέρθηκε εξάλλου στις «σκοτεινές» εκείνες ημέρες, λέγοντας πως το Ολοκαύτωμα δεν μπορεί απλώς να αποδοθεί στον «δαίμονα Χίτλερ», υπενθυμίζοντας ότι εκατοντάδες «απλοί άνθρωποι» είχαν υποστηρίξει τους Ναζί.

«Το κακό της ναζιστικής ιδεολογίας δεν ήρθε από το πουθενά. Υπήρχε σαφώς μία διαδικασία που οδήγησε στην θηριωδία και την άρση των ηθικών αντιστάσεων. Αλλά πάνω από όλα, η ναζιστική ιδεολογία διαμορφώθηκε από ανθρώπους και την ήθελαν άνθρωποι» προσέθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Εξέφρασε δε, τον αποτροπιασμό του για όσα υπέφεραν οι συλληφθέντες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Αουσβιτς και οπουδήποτε αλλού έδρασαν οι Ναζί.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχάσουμε…»

«Είναι κοινό καθήκον όλων των δημοκρατών να αντιμετωπίσουν την επιθετική κινητοποίηση των νεοναζί και τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να ελαχιστοποιήσουν τα εγκλήματα των ναζιστών» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος στην εκδήλωση της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς.

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο -δίπλα στην πύλη του Βρανδεμβούργου- θα ανοίξει το Μάιο και ο Γκ.Σρέντερ τόνισε ότι θα είναι ένα «μνημείο κατά της λήθης».

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι δεν υπάρχει ακόμη αντισημιτισμός. Είναι καθήκον όλης της κοινωνίας να αγωνιστεί εναντίον του» κατέληξε ο καγκελάριος. Τη Δευτέρα, στην ειδική εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών για το Αουσβιτς, ο Κόφι Ανάν είχε δηλώσει ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ