Νέα Υόρκη: Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε ίσως παίζουν ρόλο στην πρόληψη της πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης, μιας παραλυτικής νόσου γνωστής με την επιστημονική ονομασία νόσος Lou Gehrig, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Neurology.

Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Αλμπέρτο Ασέριο συνέκρινε τον κίνδυνο πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης σε άτομα που έπαιρναν τακτικά βιταμίνη Ε και C με άτομα που δεν έπαιρναν τις βιταμίνες αυτές τακτικά.

Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία για 958.740 άτομα ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών τα οποία συμμετείχαν στην μελέτη Cancer Prevention Study II της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας. Τα στοιχεία για τη λήψη βιταμινών συλλέχθηκαν το 1982 και ο δείκτης θανάτου από πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση μεταξύ 1989-1998 ελήφθησαν από τον Εθνικό Δείκτη Θνησιμότητας.

Συνολικά 525 συμμετέχοντες απεβίωσαν εξαιτίας της πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ο δείκτης θνησιμότητας εξαιτίας της νόσου ήταν 62% χαμηλότερος μεταξύ των μακροχρόνιων χρηστών βιταμίνης Ε συγκριτικά με τους μη χρήστες.

Δεν παρατηρήθηκε κανένας σημαντικός συσχετισμός για τη χρήση βιταμίνης C ή τα συμπληρώματα πολυβιταμινών. Επίσης η περιστασιακή χρήση βιταμίνης Ε δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης.

«Η βιταμίνη Ε μειώνοντας το οξειδωτικό στρες επηρεάζει αρκετά γεγονότα που συντελούν στον θάνατο των κινητικών νευρώνων ο οποίος σχετίζεται με την παθογένεια της νόσου», σημειώνουν οι επιστήμονες.

health.in.gr