Γονιδιακή διαφοροποίηση υπεύθυνη για την ανθεκτικότητα των ζώων στο AIDS
Λονδίνο: Μια και μόνο αλλαγή στο γονίδιο Trim 5 alpha μπορεί να είναι καθοριστική για την αναστολή της εκδήλωσης του AIDS, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.
Λονδίνο: Μια και μόνο αλλαγή στο γονίδιο Trim 5 alpha μπορεί να είναι καθοριστική για την αναστολή της εκδήλωσης του AIDS, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ιατρική Έρευνα της Βρετανίας εντόπισε μια σημαντική διαφορά μεταξύ του ανθρώπινου γονιδίου Trim 5 alpha και αυτού των μαϊμούδων γένους macaca mulata, η οποία τις βοηθά να μην μολύνονται από τον ιό HIV.
Η παρατήρηση αυτή δημιουργεί ελπίδες για νέα θεραπευτικά σχήματα κατά της ασθένειας, ενώ αν το γονίδιο λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο και στον ανθρώπινο οργανισμό δεν θα προέκυπτε η πανδημία του AIDS, η οποία έχει επηρεάσει 40 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Ο Δρ Τζόναθαν Στόι και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις διαφορές στα προϊόντα του ανθρώπινου και ζωικού Trim 5 alpha και διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη αλλαγή σε μια πρωτεΐνη είναι βασική στην αναστολή του HIV. Η αντικατάσταση της ανθρώπινης πρωτεΐνης με την πρωτεΐνη που θα προέρχεται από τις μαϊμούδες μπορεί να κάνει τα ανθρώπινα κύτταρα ανθεκτικά στον HIV.
Ο Δρ Στόι πιστεύει ότι η εισαγωγή του γονιδίου, που φέρει τη ξεχωριστή αυτή διαφορά, στα ανθρώπινα κύτταρα θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Γνωρίζαμε ήδη ότι είναι πολύ δύσκολο να μολυνθούν τα κύτταρα των μαϊμούδων με τον HIV από εργαστηριακά πειράματα που είχαμε διενεργήσει. Αυτό μας ώθησε να εντοπίσουμε τη διαφορά που κάνει τα ζωικά κύτταρα ανθεκτικά στον ιό», εξηγεί ο Δρ Στόι.
Απαιτείται βέβαια περαιτέρω επιστημονική έρευνα σε εργαστηριακό επίπεδο πριν προχωρήσουν οι ειδικοί σε μελέτες στα ζώα και τον άνθρωπο, αλλά η νέα αυτή εξέλιξη ίσως ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου αντιρετροϊκού σκευάσματος στη μάχη για τη θεραπεία του AIDS.
health.in.gr
- LIVE: Ολυμπιακός – ΑΕΚ
- Μπενίν: Απόπειρα πραξικοπήματος – «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», ασφαλής ο πρόεδρος, λέει η κυβέρνηση
- «Ο κόσμος δεν είναι χαζός» – Ο Βασίλης Μπισμπίκης για το τροχαίο, τους δικούς του ανθρώπους και τον κιτρινισμό
- Αναστάτωση στο Χίθροου: Επίθεση με σπρέι πιπεριού, αναφορές για τραυματίες – Μια σύλληψη
- Πρωτοφανής επίθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΕΕ μετά το πρόστιμο στο Χ
- Ποιο είναι το πιθανό trade για να καταλήξει στους Λέικερς ο Αντετοκούνμπο…