
Αντιδράσεις στην Κύπρο μετά την αποκάλυψη των εγγράφων του Φόρεϊν Όφις για το 1974
Έντονες αντιδράσεις και σφοδρές επικρίσεις κατά της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό προκάλεσε η απόκαλυψη των εγγράφων του Φόρεϊν Όφις, σύμφωνα με τα οποία το Λονδίνο έδωσε το 1974 ελευθερία κίνησης στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο.
27
Έντονες αντιδράσεις και σφοδρές επικρίσεις κατά της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό προκάλεσε η απόκαλυψη των εγγράφων του Φόρεϊν Όφις, σύμφωνα με τα οποία το Λονδίνο έδωσε το 1974 ελευθερία κίνησης στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο.
Ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε το Σάββατο ότι τα έγγραφα καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά πως ο ρόλος των Βρετανών δεν είναι φιλοκυπριακός. Είπε, επίσης, ότι με τα έγγραφα επαναβεβαιώνεται πως ο ρόλος της Βρετανίας πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εισβολής, δεν ήταν καθόλου θετικός.
Ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε πάντως ο νέος χρόνος, παρά τις παρεμβάσεις των Βρετανών ή οποιωνδήποτε άλλων, να φέρει την επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας λύσης η οποία να ανταποκρίνεται και να εκφράζει τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους κατηγόρησε τη Βρετανία ότι, ακόμη και σήμερα, δεν εκπληρώνει τις βασικές της υποχρεώσεις, με την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης και δεν συντελεί θετικά στην εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό που θα λυτρώσει τον τόπο και τον λαό στο σύνολό του. Κάτι τέτοιο, προσέθεσε, δεν θα ήταν απλώς υποχρέωση της Βρετανίας, αλλά τουλάχιστον ανταπόδοση και εξιλέωση για την όλη πολιτική της.
Τα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις σχολίασε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επιλέγει ανωμαλίες στην Κύπρο και όχι την επίλυση του Κυπριακού, «γιατί με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι εξυπηρετεί τα πολιτικοστρατιωτικά της συμφέροντα και την πολιτικοστρατιωτική της παρουσία», ρόλος ο οποίος «συνεχίζεται μέχρι σήμερα».
Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε επίσης ότι πολιτική της Βρετανίας ήταν να εμπλέξει την Τουρκία σε ένα αποικιακό πρόβλημα και ότι ο ρόλος της ήταν εποικοδομητικός για την τουρκική εισβολή και αρνητικός για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Ισραήλ κατεδαφίζει κτίρια – ανάμεσά τους σχολείο – στο νότιο Λίβανο
- Ο τελευταίος που είδε ζωντανό και μίλησε με τον Αλέκο Δασκαλάκη πριν τη μοιραία διαδρομή – Νέες πληροφορίες στο φως
- Δεν χώνεψε την παραίτηση ο Λαζαρίδης και… επιτίθεται με troll στη Ντόρα
- Γιορτή σήμερα 19 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Τσέλσι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1: Έφυγε με το διπλό και κουνάει… σεντόνι
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.04.2026]

