Ανεπαρκή θεωρεί η Κομισιόν τα μέτρα του προϋπολογισμού για τη μείωση του ελλείμματος
Αν η ΕΕ γνώριζε τον Ιούνιο του 2000, όταν αποφασίστηκε η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη, «αυτά τα νούμερα που ξέρουμε σήμερα, η απόφαση θα ήταν διαφορετική» δήλωσε ο Ισπανός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, μιλώντας στο Mega.
27
Επικριτικός με την Ελλάδα εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή «Σταυρόλεξο» και στον δημοσιογράφο Π.Τσίμα του τηλεοπτικού σταθμού Mega ο Ισπανός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.
«Ασφαλώς τον Ιούνιο του 2000, όταν αποφασίστηκε η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αν το Συμβούλιο ήξερε αυτά τα νούμερα που ξέρουμε σήμερα, η απόφαση θα ήταν διαφορετική» είπε ο επίτροπος απαντώντας στην ερώτηση αν θα γινόταν η Ελλάδα δεκτή στην ευρωζώνη με τα στοιχεία που τώρα γνωρίζει.
«Τώρα όμως είναι σαφές ότι, εφόσον το Συμβούλιο αποφάσισε πριν από τεσσεράμισι χρόνια ότι η Ελλάδα θα γίνει μέλος της ευρωζώνης, η απόφαση είναι οριστική. Δεν συζητούμε ούτε και θα συζητήσουμε τη θέση της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης. Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, αυτό είναι σαφές, και τώρα το μόνο θέμα είναι να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ευρωζώνης» συμπλήρωσε.
Επίσης, ο κ. Αλμούνια στην ερώτηση αν απειλείται η Ελλάδα με κάποιο πρόστιμο ή με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απάντησε: «Η προδικαστική διαδικασία είναι ανοιχτή και στο τέλος της, αν η απάντηση που θα πάρουμε στους προσεχείς μήνες από τις ελληνικές αρχές δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας ,θα προχωρήσει η νομική διαδικασία. Ελπίζω όμως να καλυφθούμε με μια καλή απάντηση από τις ελληνικές αρχές για βελτίωση του στατιστικού πλαισίου στην Ελλάδα. Θα συζητηθούν προτάσεις στην Επιτροπή στο τέλος Δεκεμβρίου. Εγώ θα προτείνω ότι τα μέτρα που ζητήσαμε από τις ελληνικές αρχές για προσαρμογή του δημόσιου χρέους δεν ήταν ως τώρα επαρκή».
»Αν το Συμβούλιο εγκρίνει αυτή τη θέση, πιθανότατα τον Ιανουάριο του 2005, θα πρέπει μετά να συζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα αυτής της προσαρμογής. Ξέρω ότι το μέγεθος της προσαρμογής θα είναι τεράστιο. Μιλάμε για περισσότερες από δύο μονάδες του ΑΕΠ. Πιθανότατα θα είναι πολύ δύσκολο να ζητηθεί προσαρμογή τέτοιου μεγέθους μόνο μέσα σε ένα έτος» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα προσαρμογής, ο κ. Αλμούνια είπε ότι «είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει πώς να προσαρμόσει το έλλειμμα. «Εμείς είμαστε επικεφαλής της επιθεώρησης του δημοσίου ελλείμματος. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για λογαριασμό των Αρχών μιας χώρας πώς να το προσαρμόσει. Μπορεί να σημαίνει αλλαγές στο φορολογικό ή αυξήσεις φόρων ή περικοπή δαπανών. Oι κρατικές αρχές αποφασίζουν».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της απογραφής ο κ. Αλμούνια υπογράμμισε: «Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή όπου οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνον από κυβερνήσεις ή θεσμούς. Πρέπει να συνυπολογίζουμε και τη γνώμη των αγορών. Τελευταία, ένας χρηματοοικονομικός οίκος αποφάσισε να υποβαθμίσει τη δανειοληπτική της ικανότητα. Αυτός είναι ο κίνδυνος της αναξιοπιστίας αν δεν προσαρμοστούν τα δημόσια οικονομικά όλων των χωρών στην ευρωζώνη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: «Έδαφος έναντι χρημάτων», η πρόταση σε Ζελένσκι – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Άμπου Ντάμπι
- Απειλή ή ευκαιρία; Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις δουλειές της Gen Z πριν καν ξεκινήσουν
- Αντετοκούνμπο: «Πιστεύω πως θα μείνω εκτός δράσης για 4-6 εβδομάδες» (vid)
- Ευλογιά: Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόβατα νεκρά – Τι δείχνουν τα στοιχεία και γιατί απορρίπτεται το εμβόλιο
- Κραν Μοντανά: «Δεν έπρεπε καν να βρίσκεται στο μπαρ» – Ξεσπούν οι γονείς της σερβιτόρας με το βεγγαλικό
- «Hamnet»: Πώς μπορείτε να νοικιάσετε το αρχοντικό, όπου γυρίστηκε η υποψήφια για 8 Όσκαρ ταινία
