Λονδίνο: Ένα μήλο την ημέρα τον καρκίνο του παχέος εντέρου κάνει πέρα, υποστηρίζουν Γάλλοι επιστήμονες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Ερευνητική ομάδα του French National Institute for Health and Medical Research με επικεφαλής τον Δρ Φράνσις Ραούλ υποστηρίζει ότι το κλειδί του μυστηρίου ίσως βρίσκεται στις προκυανιδίνες, χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα μήλα.

Παράλληλη έρευνα που έγινε στα συγκεκριμένα χημικά συστατικά, που ανήκουν στην τάξη των πολυφαινόλων, έδειξε ότι λειτουργούν αλλάζοντας τους μηχανισμούς που ελέγχουν τη διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αποπίπτουν στο τέλος της φυσιολογικής τους ζωής.

Αυτή η διαδικασία πάσχει στα καρκινικά κύτταρα, οδηγώντας στον ανεξέλεγκτο διαχωρισμό και στον σχηματισμό όγκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολυφαινόλες διαφόρων τύπων συγκεντρώνονται στην φλούδα των μήλων και είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν με τη σειρά τους βλάβες στους ιστούς του σώματος.

Οι επιστήμονες χώρισαν τις μονομερείς πολυφαινόλες που εντόπισαν στα μήλα σε δυο γενικές κατηγορίες και εξέθεσαν τα καρκινικά κύτταρα σε καθεμία από αυτές.

Η πρώτη κατηγορία, που περιελάμβανε τα φλαβονοειδή, απέτυχε να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίδραση. Η δεύτερη κατηγορία, οι προκυανιδίνες, ευνόησαν τα σήματα που οδηγούν τα κύτταρα σε αυτοκτονία, με συνέπεια την αντίκρουση της ανάπτυξης και επέκτασης του καρκίνου.

Ακολούθως, οι ερευνητές τάισαν αρουραίους που είχαν ενεθεί με μια ουσία η οποία είναι γνωστό ότι προάγει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ένα υγρό που περιείχε μήλα στερούμενο τις προκυανιδίνες.

Μετά από περίπου έξι εβδομάδες, οι αρουραίοι διαπιστώθηκε ότι είχαν τον μισό περίπου αριθμό προκαρκινικών βλαβών στο έντερό τους συγκριτικά με αρουραίους που ακολουθούσαν φυσιολογική διατροφή.

Ο Δρ Ραούλ εκτιμά ότι το στοιχείο αυτό θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων.

«Προς το παρόν, το κοινό μπορεί να επωφεληθεί τρώγοντας τα μήλα με τη φλούδα, αποκομίζοντας κάποιο αντικαρκινικό όφελος», τονίζει ο Γάλλος ερευνητής.

health.in.gr