Νέα Υόρκη: Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι προλαμβάνει το μεταβολικό σύνδρομο και βελτιώνει το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με δυο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη εκδήλωση κοινών διαταραχών που θα πρέπει όμως ν’ αντιμετωπιστούν συνολικά. Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

Α) Συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, τόση ώστε η περίμετρος μέσης να ξεπερνά τα 102 εκατοστόμετρα στους άνδρες ή τα 88 στις γυναίκες.

Β) Συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα μεγαλύτερη από 150 mg/dl

Γ) Επίπεδα HDL (η ‘καλή’ χοληστερόλη) κάτω από 40 mg/dl στους άνδρες ή 50 στις γυναίκες

Δ) Αρτηριακή Πίεση που υπερβαίνει τα 130/80 mmHg

E) Συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα (μετά από νηστεία) μεγαλύτερη από 110 mg/dl.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητική ομάδα του Policlinico Seconda Universita της Νάπολη της Ιταλίας με επικεφαλής τον Δρ Dario Giugliano μελέτησε το ρόλο που παίζει η διατροφή στο μεταβολικό σύνδρομο.

Το δείγμα αποτελούνταν από 180 ασθενείς που τυχαία επιλέχθηκαν να υποβληθούν σε μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ξηρούς καρπούς) ή «συνετή» διατροφή (50-60% υδατάνθρακες, 15-20% πρωτεΐνες και λιγότερο από 30% λίπος).

Μετά από δυο χρόνια, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ακολουθήσει το μεσογειακό μοντέλο διατροφής είχαν χαμηλότερη αναλογία ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με τα άτομα της άλλης ομάδας.

Αν και η σωματική δραστηριότητα ήταν στο ίδιο επίπεδο και στις δυο ομάδες, τα άτομα που έκανα μεσογειακή διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος.

Το πιο σημαντικό ωστόσο ήταν ότι, 78 με 90 ασθενείς που έκαναν «συνετή» διατροφή εξακολουθούσαν να πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο συγκριτικά με 40 έως 90 ασθενείς που υποβάλλονταν σε μεσογειακή δίαιτα.

Στη δεύτερη μελέτη, ο Δρ Κιμ Κνοπς και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας εξέτασαν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής και άλλων παραγόντων διαβίωσης στους δείκτες δεκαετούς επιβίωσης ηλικιωμένων Ευρωπαίων ανδρών και γυναικών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.507 υγιείς άνδρες και 832 γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη Healthy Aging: a Longitudinal study in Europe (HALE) population.

Μεταξύ 1998 και 2000 συνολικά 935 συμμετέχοντες απεβίωσαν, οι περισσότεροι εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι η μεσογειακή διατροφή, η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η αποχή από το κάπνισμα μείωναν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 23%, 22%, 37% και 35% αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα παρέμεναν αμετάβλητα ακόμα και όταν οι επιστήμονες εξέτασαν την θνησιμότητα εξαιτίας στεφανιαίας νόσου, καρδιαγγειακών νοσημάτων γενικώς και καρκίνου.

health.in.gr