Ουάσιγκτον: Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα ψάρια, τη σόγια και άλλα τρόφιμα ίσως προστατεύουν τον οργανισμό από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuron.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Aντζελες με επικεφαλής τον Δρ Γκρεγκ Κολ κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από πειράματα σε ποντίκια που έδειξαν ότι η διατροφή πλούσια σε ένα ω-3 λιπαρό οξύ, το DHA, προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης και την καταστροφή των κυττάρων που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συγκρότησαν μια ομάδα από γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ώστε να φέρουν εγκεφαλικές αλλοιώσεις που σχετίζονται με τη νόσο. Παρατήρησαν ότι είχαν την απώλεια μνήμης ή τις εγκεφαλικές βλάβες όπως αναμενόταν. Επίσης, οι συνάψεις, οι συνδέσεις δηλαδή μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων δεν ήταν τόσο κατεστραμμένες.

«Ανακαλύψαμε ότι τα συγκεκριμένα ποντίκια ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε σόγια και ψάρια, δυο τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επειδή και παλαιότερες μελέτες είχαν αποδείξει ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, διαπιστώσαμε ότι η διατροφή των πειραματόζωων δρούσε ενάντια στην ασθένεια», εξηγεί η Δρ Σάλι Φράουτσι μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Όταν η σόγια και το ψάρι αφαιρέθηκαν από τη διατροφή των ποντικιών και αντικαταστάθηκαν από καρδαμέλαιο (το οποίο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα και υψηλή σε ω-6) διαπιστώθηκε μεγάλη ποσότητα βλάβης στις συνάψεις, κάτι το οποίο παρατηρείται και στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα όταν ακολουθούσαν διατροφή με ω-3 λιπαρά οξέα είχαν καλύτερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης.

«Ακόμα και όταν λάβαμε υπόψη και άλλους ρυθμιστικούς παράγοντες το DHA εξακολουθούσε να είναι ο κύριος προστατευτικός παράγοντας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ», επισημαίνει ο Δρ Κολ.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα συστήνονται στους καρδιοπαθείς, ενώ το DHA και ένα άλλο σχετικό λιπαρό οξύ, το ΑΗΑ ενυπάρχουν φυσικώς στο μητρικό γάλα, αλλά προστίθεται και στο τεχνητό βρεφικό γάλα για να προωθήσουν την εγκεφαλική ανάπτυξη των νεογνών.

health.in.gr