43

Με κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης απαντούν οι συμβασιούχοι στο σύστημα αυξημένης μοριοδότησης της προϋπηρεσίας που προωθεί η κυβέρνηση ως «δεύτερη ευκαιρία» για τη μονιμοποίησή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, η μορφή των κινητοποιήσεων αναμένεται να καθοριστεί την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, που καταγγέλλει την κυβερνητική αδιαλλαξία έναντι του αιτήματος τακτοποίησης όλων των εργαζομένων.

Όσον αφορά στην πρόταση της μοριοδότησης, οι συμβασιούχοι υποστηρίζουν ότι περίπου ανάλογη ρύθμιση ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα.

Επισημαίνουν, δε, ότι προσλήψεις που θα γίνουν με το καθεστώς αυτό μπορεί να ακυρωθούν στα δικαστήρια, ως αντικείμενες στην αρχή της ισότητας.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση νόμου που πρόκειται να καταθέσουν σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υποβάλουν μία άλλη πρόταση, η αντιμετώπιση της οποίας από την κυβέρνηση θα δείξει -όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν- «εάν πράγματι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η τακτοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων συμβασιούχων».

Η πρόταση προβλέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους όσοι συμβασιούχοι εργάζονται στο Δημόσιο, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μία νέα στρατιά συμβασιούχων. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα ενταχθούν σε επετηρίδα και ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας για μόνιμο προσωπικό θα ορίζεται πως ένα ποσοστό θα προσλαμβάνεται μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και οι υπόλοιποι από την επετηρίδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ