Λονδίνο: Τα στέμφυλα, τα υπολείμματα δηλαδή της διαδικασίας παραγωγής κρασιού, ίσως αποτελέσουν στο μέλλον ένα ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση των βακτηρίων, σύμφωνα με τουρκική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Science of Food and Agriculture.

Ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων Erciyes και Suleyman Demirel δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα δύο ποικιλιών τουρκικών σταφυλιών κατά του κολοβακτηρίδιο (E.coli) και του Staphylococcus aureus.

Το E.coli εντοπίζεται στα μαγειρεμένα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για την ανθρώπινη υγεία επιπλοκές.

Το βακτήριο Staphylococcus aureus μπορεί να εντοπιστεί στο δέρμα υγιών ατόμων χωρίς να προκαλεί προβλήματα υγείας, ωστόσο σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις και σοβαρές αιματολογικές επιπλοκές.

Η ομάδα του Δρ Οσμάν Σαγκντικ ανακάλυψε ότι τα στέμφυλα είναι ικανά να καταστρέψουν τα δυο παραπάνω βακτήρια, δημιουργώντας ελπίδες χρησιμοποίησης τους ως συντηρητικά στη βιομηχανία τροφίμων.

health.in.gr