31

Με τη στήριξη του Αραβικού Συνδέσμου, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι καταστρέφουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αφού η Ουάσινγκτον έδωσε την «έγκρισή» της στην επέκταση ορισμένων εβραϊκών οικισμών στη Δ.Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Έως τώρα οι ΗΠΑ ζητούσαν το «πάγωμα» της επέκτασης όλων των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη μετά τον πόλεμο του 1967. Οι οικισμοί αυτοί θεωρούνται παράνομοι από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, σύμφωνα άλλωστε και με το διεθνές δίκαιο -αν και το Ισραήλ διαφωνεί με τη θέση αυτή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπους άφησε να εννοηθεί την Κυριακή ότι ενδέχεται να δεχθεί κάποια περιορισμένη επέκταση των οικισμών της Δυτικής Όχθης, προκειμένου να συνδράμει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να εφαρμόσει το σχέδιο για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν πιστεύω ότι η Αμερική λέει τώρα πως οι οικισμοί μπορούν να επεκταθούν. Αυτό καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία» ήταν η πρώτη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, διά στόματος του πρωθυπουργού, Αχμέντ Κορέι.

Οι Παλαιστίνιοι, που φοβούνται ότι το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας θα χρησιμοποιηθεί ως «προκάλυμμα» για την επέκταση των οικισμών στη Δ.Όχθη, τόνισαν ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά καταστρέφουν το δικό τους «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στη Μ.Ανατολή, ο οποίος προβλέπει το «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας εποικισμού.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι η αλλαγή στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη «αποτελεί μια πολύ σοβαρή εξέλιξη».

«Είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη […] είναι κάτι που δεν το βλέπουμε με ηρεμία αλλά μάλλον με ανησυχία. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Πού είναι ο ρόλος του κουαρτέτου και του διεθνούς δικαίου;» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

«Το να λαμβάνουν τέτοιες θέσεις οι ΗΠΑ […] μπορεί να βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία, αν υπάρχει αυτή, και να πλήξει την όλη κατάσταση και να την κάνει περισσότερο δύσκολη» δήλωσε ο Μούσα στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Αν και ο Λευκός Οίκος αρνείται την οποιαδήποτε επίσημη αλλαγή στην στάση των ΗΠΑ, ότι κάθε οικιστική δραστηριότητα θα πρέπει να σταματήσει, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες «για να καθοριστεί με τους Ισραηλινούς μια κοινή έννοια για το τι σημαίνει οικιστική δραστηριότητα».

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν περίπου 250.000 Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και 400.000 συνολικά, εάν συμπεριληφθούν και οι έποικοι της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ