53

Ως αντίποινα για τις βομβιστικές επιθέσεις σε συγκέντρωση του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Μπαγκλαντές, που στοίχισαν τη ζωή σε 19 άτομα, ενώ ακόμη 300 τραυματίστηκαν, την Κυριακή ακτιβιστές έβαλαν φωτιά σε τρένο, τραυματίζοντας 20 άτομα.

Η φωτιά ξέσπασε στο τρένο, την ώρα που βρισκόταν στην πόλη Τσιταγκόνγκ, με κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα, Ντάκα.

Αν και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, η ενέργεια αποδίδεται στο οργισμένο πλήθος, που με αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρήθηκε για τις επιθέσεις με χειροβομβίδες που σημειώθηκαν το Σάββατο, στη διάρκεια συγκέντρωσης του αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε κοντά στην πόλη Μπχαϊράμπ, 80 χλμ ανατολικά της Ντάκα, με τη χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό για την επίθεση του Σαββάτου, από τις συνολικά 13 εκρήξεις και τα πυρά, έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 300. Δύο βόμβες, που δεν εξερράγησαν, εντοπίστηκαν από την αστυνομία μετά το αιματηρό επεισόδιο.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από την ενέργεια, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας Χαλέντα Ζία καταδίκασε το χτύπημα και υποσχέθηκε να συλληφθούν οι δράστες.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ως στόχο της επίθεσης την επικεφαλής του κόμματος Ένωση Αουάμι, Χασίνα Ουαζέντε, η οποία εκφωνούσε ομιλία τη στιγμή του χτυπήματος. Η αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν τραυματίστηκε, αν και φυγαδεύθηκε με όχημα, το οποίο αργότερα εμφανίστηκε διάτρητο από σφαίρες.

Μετά την επίθεση ακολούθησαν ολονύχτιες συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και εξαγριωμένου πλήθους. Οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, εκτός της πρωτεύουσας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press