
Από το 2005 θα απαιτούν οι ΗΠΑ βιομετρικά στοιχεία για τους επισκέπτες
Οι 27 χώρες των οποίων οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα πήραν παράταση ενός έτους από την κυβέρνηση Μπους για να εκδώσουν διαβατήρια που θα περιλαμβάνουν τσιπ με βιομετρικά στοιχεία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
36
Οι 27 χώρες των οποίων οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα πήραν παράταση ενός έτους από την κυβέρνηση Μπους για να εκδώσουν διαβατήρια που θα περιλαμβάνουν τσιπ με βιομετρικά στοιχεία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η νέα προθεσμία λήγει στις 26 Οκτωβρίου 2005.
Πάντως ήδη οι αμερικανικές Αρχές φωτογραφίζουν και λαμβάνουν φωτογραφίες όλων των ταξιδιωτών που φτάνουν στις ΗΠΑ, με ή χωρίς βίζα.
«Η παράταση ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή διατάραξη των διεθνών ταξιδιών και για να διατεθεί στη διεθνή κοινότητα επαρκής χρόνος για να αναπτύξει βιώσιμα προγράμματα για την παραγωγή ενός ασφαλέστερου βιομετρικού διαβατηρίου» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, όπως την αναμετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα βιομετρικά διαβατήρια περιέχουν μικροτσίπ στο οποίο αποθηκεύεται ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου και, πιθανώς, ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.
Οι πολίτες των χώρες οι οποίες δεν θα υπακούσουν στην απαίτηση των ΗΠΑ θα πρέπει να ζητούν βίζα για να ταξιδέψουν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε ζητήσει από το Κονγκρέσο παράταση δύο ετών, καθώς θεωρεί ότι το μέτρο θα ζημιώσει τον αμερικανικό τουρισμό και θα επιβαρύνει τις αμερικανικές πρεσβείες με τη γραφειοκρατία για την έκδοση θεωρήσεων. Το αίτημά του ωστόσο δεν έγινε δεκτό.
Οι χώρες από τις οποίες δεν απαιτούνται θεωρήσεις είναι: Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μπρουνέι, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Λίχτενσταϊν. Λουξεμβούργο, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σιγκαπούρη, Σλοβενία και Σουηδία.
Οι πολίτες των χωρών αυτών μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς βίζα για διάστημα έως και 90 ημερών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εκατομμυριούχος σκοτώθηκε από ελέφαντες την ώρα που κυνηγούσε αντιλόπες στην Αφρική
- Αρβανίτης προς Κομισιόν: Όχι αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος της παραγωγής – Δύο μέτρα και δύο σταθμά;
- Αποκαλύψεις Βουρλιώτη: Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ και το φαινόμενο της… λευκής κόλλας
- Άγιος Δημήτριος: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 27χρονου
- Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ιράν «αποκτά παγκόσμια διάσταση», δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ
- Η τιμωρία της UEFA στον Πρεστιάνι για την ομοφοβική επίθεση στον Βινίσιους

