Το χρόνιο στρες παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα
Νέα Υόρκη: Μια ζωή γεμάτη στρες φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μεγάλη σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.
Νέα Υόρκη: Μια ζωή γεμάτη στρες φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μεγάλη σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Μάλμο με επικεφαλής τον Δρ Μπέρτιλ Όχλιν έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 13.600 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες από το 1974 έως το 1980. Οι συμμετέχοντες ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλούνταν να απαντήσουν σχετικά με τα επίπεδα στρες που βίωναν ένα έως πέντε χρόνια πριν την έναρξη της μελέτης.
Στη συνέχεια ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση έως το 1999 ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είχαν εκδηλώσει καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι γενικά υπήρχε πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ στρες και καρδιαγγειακών νοσημάτων αναφορικά με τους άνδρες και ένας πιο αδύναμος δεσμός αναφορικά με τις γυναίκες.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έπασχαν από χρόνιο στρες όταν ξεκίνησε η μελέτη είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακά προβλήματα ή να υποστούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων όπως το οικογενειακό ιστορικό, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και η υπέρταση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο Δρ Όχλιν επεσήμανε ότι «ο λόγος ύπαρξης του ισχυρού αυτού δεσμού είναι ακόμα άγνωστος, αλλά παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα. Βεβαίως θα πρέπει να αναφέρω ότι δεν έχω υπόψη μου καμιά σοβαρή «βιολογική υπόθεση» που να εξηγεί για το στρες αυξάνει τον κίνδυνο οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το στρες σχετίζεται με το χαμηλό εισόδημα, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα άτομα αναζητούν ιατρική φροντίδα με τη σημαντική καθυστέρηση εν συγκρίσει με άλλους.
health.in.gr
- Ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι να συνάψει «συμφωνία» – Βάζει εμπόδια, λέει
- Πράσινο φως για το νέο γήπεδο της Ρόμα
- Bugonia: Γιατί η σκοτεινή αλληγορία του Γιώργου Λάνθιμου αξίζει Όσκαρ;
- Κικίλιας: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτερα για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
- «Τους περιμένουμε»: Έτοιμο το Ιράν για πιθανή χερσαία εισβολή των ΗΠΑ – «Δεν θα κλείσουμε τα Στενά του Ορμούζ»
- Φάμελλος για την απώλεια του Άλκη Ρήγου: Ήταν τιμή μας να σε αποκαλούμε σύντροφο



