Φρούτα κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Σικάγο: Η κατανάλωση φρούτων σε τακτική βάση απομακρύνει το ενδεχόμενο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, την κυριότερη αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Archives of Ophthalmology.
Σικάγο: Η κατανάλωση φρούτων σε τακτική βάση απομακρύνει το ενδεχόμενο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, την κυριότερη αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Archives of Ophthalmology.
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Εουνγιουνγκ Τσο μελέτησε τους ιατρικούς φακέλους 77.562 γυναικών και 40.866 ανδρών οι οποίοι βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση από 12 έως 18 χρόνια για ένα μεγάλο αριθμό ιατρικών ζητημάτων.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 50 ετών και κατά την έναρξη της μελέτης κανείς δεν είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες πέντε φορές (1980, 1984, 1986, 1990 και 1994), ενώ οι άνδρες τρεις φορές (1986, 1990 και 1994). Επίσης ανέφεραν αν έκαναν χρήση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής κάθε δυο χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 329 γυναίκες και 135 άνδρες διαγνώστηκαν σε πρώιμο στάδιο εκφύλισης ωχράς κηλίδας και 217 γυναίκες και 99 άνδρες έπασχαν από νεοαγγειακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτων σε ημερήσια βάση είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωσαν λιγότερες από δυο μερίδες.
«Επειδή υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές λύσεις για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, οι επιστήμονες έχουν πλέον επικεντρωθεί στην αναγνώριση των παραγόντων που μειώνουν τον κίνδυνο και τελικά μπορεί να σώσουν την όραση των ατόμων άνω των 65 ετών», εξηγεί ο Δρ Τσο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες μελέτες είχαν αποδείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν οι τροφές προστατεύουν από την εκδήλωση της νόσου και οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C και Ε, βήτα καροτίνης και ψευδαργύρου καθυστερούν την εξέλιξή της.
health.in.gr
- Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια – Αυτοκίνητο έπεσε από γέφυρα, νεκρός ο οδηγός
- Πηγή Δεβετζή: «Ο Χριστός ήταν δίπλα μου» λέει η Ολυμπιονίκης για το τροχαίο ατύχημα που είχε
- Φούλαμ – Κρίσταλ Πάλας 1-2: Σπουδαία νίκη και τετράδα για τους «αετούς»
- Θεσσαλία: Μνήμες Daniel με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να καλύπτονται από νερό
- LIVE: ΑΕΚ – Ατρόμητος
- Βόρεια Μακεδονία: Επανεκλέχθηκε ο Μίτσκοσκι αρχηγός του VMRO – «Έχουμε ανοιχτό ζήτημα με τη Βουλγαρία», είπε