51

Μέσω νέου -κατά πάσα πιθανότητα αυθεντικού σύμφωνα με τη CIA- ηχητικού μηνύματος που μεταδόθηκε την Πέμπτη από δικτυακό τόπο ισλαμιστών ο Οσάμα Μπιν Λάντεν φέρεται να προσφέρει ανταμοιβή σε χρυσό για τη δολοφονία ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Υψηλοί στόχοι οι Κόφι Ανάν και Πολ Μπρέμερ.

Βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters, η δήλωση που αποδίδεται στον ηγέτη της Αλ Κάιντα αναφέρεται πως έχει ηχογραφηθεί την Πέμπτη. Ο δικτυακός τόπος -όπου συχνά μεταδίδονται δηλώσεις στελεχών του τρομοκρατικού δικτύου- προσφέρει πρόσβαση στο ηχητικό αρχείο -εντούτοις είναι εκτός λειτουργίας.

«Γνωρίζετε ότι η Αμερική υποσχέθηκε μεγάλες ανταμοιβές για εκείνους που σκοτώνουν μουτζαχεντίν. Εμείς στην Αλ Κάιντα θα εγγυηθούμε, θέλοντος Θεού, 10.000 γραμμάρια χρυσού σε οποιονδήποτε σκοτώσει τον κατακτητή Μπρέμερ, ή τον Αμερικανό επικεφαλής διοικητή ή το βοηθό του στο Ιράκ» φέρεται να δηλώνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στην ανακοίνωση προσφέρεται η ίδια ανταμοιβή και για τη δολοφονία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του απεσταλμένου του στο Ιράκ Λακχντάρ Μπραχιμί. «Για λόγους ασφαλείας, οι αμοιβές θα δοθούν μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που δεν είναι εφικτό να διακριβωθεί η γνησιότητά της.

«Όσο για εκείνους που πεθάνουν κατά τη δολοφονία ενός κατακτητή στρατιώτη, το μεγάλο βραβείο θα είναι για εμάς και για αυτούς το γεγονός ότι ο Θεός θα τους κάνει μάρτυρες, και το μικρότερο βραβείο [ο χρυσός] θα είναι για την οικογένειά τους» φέρεται να αναφέρει ο ηγέτης του δικτύου της Αλ Κάιντα.

Στην ανακοίνωση επίσης καταγγέλλονται τα σχέδια των ΗΠΑ για την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου, και υπογραμμίζεται πως αυτό είναι ένα τέχνασμα για να τερματιστεί η κατοχή που έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών. Επιπλέον, καλούνται οι Ιρακινοί σε ιερό πόλεμο κατά του προσωρινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη Μαρί Εζ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παίρνουν στα σοβαρά τις απειλές εναντίον του Κόφι Ανάν και ενισχύσουν τα μέτρα σφαλείας στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες εθνικές αρχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ