37

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Λέτσεκ Μίλερ παραιτήθηκε την Κυριακή μαζί με σύσσωμη την αριστερή κυβέρνησή του, μία ημέρα μετά την επίσημη ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προ πολλού προαναγγελθείσα παραίτηση του Μίλερ έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο οποίος έδωσε αργότερα εντός της ημέρας εντολή σχηματισμού κυβένρησης στον πρώην υπουργό Οικονομίας Μάρεκ Μπέλκα.

Ο Λέτσεκ Μίλερ έχει πάρει από τον Μάρτιο την απόφαση να παραιτηθεί, πιεζόμενος από την κυβερνώσα Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία, η οποία του επιρρίπτει την ευθύνη για τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς της.

Την υποβολή παραίτησης στις 2 Μαΐου είχε ανακοινώσει ο Πολωνός πρωθυπουργός στις 26 Μαρτίου κατόπιν της αποχώρησης 20 βουλευτών από τη Συμμαχία Δημοκρατικής Αριστεράς, με αποτέλεσμα ο συνασπισμός να χάσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή.

Η ομάδα των «ανταρτών» βουλευτών είχε διαμηνύσει πως θα συνέχιζε να στηρίζει την κυβέρνηση μόνο εάν υποβάλει παραίτηση ο Λέτσεκ Μίλερ.

Ο Μάρεκ Μπέλκα, που θεωρείται φιλελεύθερος και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, επέστρεψε στο τέλος Μαρτίου από το Ιράκ, όπου παρέμεινε αρκετούς μήνες ως οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού πολιτικού διοικητή Πολ Μπρέμερ. Η κυβέρνηση Μπέλκα έχει διορία δύο εβδομάδων για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης.

Επτά υπουργοί της κυβέρνησης Μίλερ διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους στην κυβέρνηση Μπέλκα. Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Πολιτισμού, Επιστημών και Πληροφορικής και Γεωργίας.

Θέλοντας να τονίσει τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο Μάρεκ Μπέλκα ανέλαβε επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. «Θα επικεντρωθούμε στη μάχη κατά της ανεργίας», που ξεπερνά το 20% του ενεργού πληθυσμού, δήλωσε ο Μ.Μπέλκα κατά την τελετή του διορισμού του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό