27

Σε θετικό έδαφος είναι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Μ.Πέμπτη, με «οδηγό» τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο η Yahoo και η Dell.

Ο δείκτης των πενήντα blue chips της ευρωζώνης Dow Jones Euro Stoxx 50 ενισχύεται κατά 0,58% στις 2.755,54 μονάδες.

Κέρδη 1% σημείωσε η μετοχή της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics και 1,6% η μετοχή της υπ αριθμόν δύο του κλάδου Infineon, ενώ η μετοχή της κορυφαίας παγκοσμίως εταιρείας λογισμικού επιχειρήσεων SAP κατέγραψε άνοδο 1,4%.

Η Yahoo ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο και προέβλεψε για αύξηση των πωλήσεών της.

Παράλληλα, η Dell προέβη στην εκτίμηση ότι οι πωλήσεις της στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν πιθανότατα σε 11,4 δισ. δολάρια (η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 11,2 δισ. δολάρια) λόγω της ισχυρής ζήτησης για διακομιστές στην Ευρώπη και Ασία.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Nokia (1,3%) και της Siemens (1,6%) στον απόηχο της εκτίμησης ανώτερου στελέχους της Samsung Electronics ότι οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων στο 2004 θα είναι καλύτερες των αναμενόμενων.

Κέρδη 1,3% σημείωσε η μετοχή της γαλλικής ασφαλιστικής Axa μετά τη γνωστοποίηση ότι τα κέρδη της στο 2003 ανήλθαν σε 3,67 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημίες 2,59 δισ. ευρώ το 2002.

Αντιθέτως, η Carrefour απογοήτευσε τους επενδυτές ανακοινώνοντας αύξηση 2,3% των εσόδων της στο πρώτο τρίμηνο λόγω τελμάτωσης της ζήτησης στην κύρια αγορά της, τη γαλλική. Η μετοχική τιμή της υπ αριθμόν δύο παγκοσμίως εταιρείας λιανικής κατέγραψε πτώση 3,3%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,47% στις 4.489,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,61% στις 3.757,32 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται υψηλότερα κατά 1,08% στις 4.044,24 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε στις 12.092,59 μονάδες, με κέρδη 0,61%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters