Νέα Υόρκη: Οι υπέρβαροι διαβητικοί που επιχειρούν να χάσουν κιλά επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής τους ακόμη και αν οι προσπάθειές τους αποβούν άκαρπες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητική ομάδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ τονίζει πως σε σύνολο 1.400 διαβητικών, ηλικίας άνω των 35 ετών, που μελετήθηκαν εκείνοι που επιχείρησαν να χάσουν βάρος είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν εντός των επόμενων εννέα ετών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με τους ερευνώμενους σχετικά με την υγεία και τον καθημερινό τρόπο ζωής τους και στη συνέχεια τους παρακολουθούσαν σε τακτική βάση για χρονικό διάστημα 10 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς που επιχείρησαν να χάσουν βάρος, ακόμη και αν δεν το πέτυχαν, διέθεταν έως και 23% μικρότερες πιθανότητες να αποβιώσουν στο χρονικό ορίζοντα των επόμενων εννέα ετών από την έναρξη της δίαιτας σε σχέση με όσους δεν προσπάθησαν καν να απωλέσουν βάρος.

Οι ερευνητές αδυνατούν να εξηγήσουν τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου, ωστόσο επισημαίνουν πως η προσπάθεια και μόνο της απώλειας βάρους είναι αρκετή για να επιφέρει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη βιωσιμότητα των διαβητικών.

«Αυτό που συνιστούμε στους υπέρβαρους πάσχοντες είναι να επιδιώξουν την απώλεια βάρους με αργούς και σταθερούς ρυθμούς, περιορίζοντας τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, κάνοντας ήπια σωματική άσκηση και πραγματοποιώντας αλλαγές στις καθημερινές συνήθειές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.

health.in.gr