30

«Νέες παραμέτρους» στο ζήτημα της διεθνής παρουσίας στο Ιράκ ζήτησε ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Figaro, ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, σημείωσε ότι η κρίση στο Ιράκ δεν πρέπει να συνδέεται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο νέος επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας εξήγησε ότι η παρουσία ή μη των Ισπανών στρατιωτών στο Ιράκ δεν έχει τόση σημασία όσο το να αναλάβει ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρωτοβουλία για το θέμα.

«Όλο και πιο συχνά τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Ιράκ και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί μού λενε ότι είναι απαραίτητη η διεθνής παρουσία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

» Σε αυτό ακριβώς το σημείο θέλω να επικεντρώσω τις προσπάθειές μου […] Εφόσον μέχρι τις 30 Ιουνίου, έχουν υπάρξει αποτελέσματα, τότε θα επανεξετάσουμε το θέμα της αποχώρησης των στρατιωτών μας από το Ιράκ.»

Ο Μορατίνος σημείωνει επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύνδεση της διεθνούς τρομοκρατίας με το Ιράκ. «Οι τρομοκρατικές απειλές δεν προέρχονται από το Ιράκ, αλλά από την Αλ Κάιντα» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ισπανός πολιτικός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα του Συντάγματος της ΕΕ, «φωτογραφίζοντας» την απερχόμενη κυβέρνηση Αθνάρ για την αποτυχία στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.

Σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ο Μορατίνος τάχθηκε κατά της επιμέρους συνεννόησης χωρών – μελών της ΕΕ με την Ουάσινγκτον, σημειώνοντας ότι μόνο η ΕΕ ως οντότητα πρέπει να συνομιλεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε θέματα στρατηγικής σημασίας, όπως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ