27

Στο 2,9% αναμένεται να ανέλθει φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού, λίγο κάτω από το κρίσιμο όριο του 3% και υπερδιπλάσιο έναντι του προηγούμενου επίσημου στόχου, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υποεκτίμησε το κόστος του λεγόμενου κοινωνικού πακέτου, ενώ ήταν υπεραισιόδοξη στις προβλέψεις της για την πορεία των δημοσίων εσόδων.

«Το έλλειμμα θα προσεγγίσει το 2,9% το 2004, λίγο κάτω από το όριο του 3%, λόγω του αυξημένου κόστους του κοινωνικού πακέτου και της υπερεκτίμησης των κρατικών εσόδων» είπε.

«Ο στόχος μας είναι να παραμείνει φέτος κάτω από το 3% και νομίζω ότι θα το καταφέρουμε αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Πηγή του υπουργείου Οικονομίας είχε αναφέρει στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων περιορίστηκε στο 3,5% το Φεβρουάριο (έναντι στόχου 6,2%), ενώ το Μάρτιο ίσως πέσει και κάτω από το 2%.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας που είχε υποβληθεί στην ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα είχε αναφέρει ως φετινό στόχο για το έλλειμμα τη μείωση του στο 1,2% του ΑΕΠ.

Πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, η Κομισιόν αμφέβαλε για την εγκυρότητα της πρόβλεψης, επισημαίνοντας ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και οι αυξημένες κοινωνικές δαπάνες θα το διαμόρφωναν στο 2,4%.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2003 αλλά και το ξεκαθάρισμα του φετινού προυπολογισμού αναμένονται μετά το Πάσχα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η δημοσιονομική απογραφή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ